Brankov most

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Бранков мост
Overspant Sava
Rijstroken 2x3
Totale lengte 450 meter
Hoofdoverspanning 261 meter
Hoogte brugdek 14 meter
Openstelling 1956
Verkeersintensiteit 90.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brankov most (Servisch: Бранков мост) is een stalen liggerbrug in Servië, gelegen in de hoofdstad Beograd (Belgrado). De brug overspant de rivier de Sava en verbindt de binnenstad van Belgrado met de buitenwijk Novi Beograd.

Kenmerken

De Brankov Most is een stalen liggerbrug van 450 meter lengte. De hoofdoverspanning bedraagt circa 261 meter, wat het tot één van de langste reguliere liggerbruggen van Europa maakt. De breedte van het brugdek is ruim 12 meter. Er zijn 3 rijstroken per rijrichting, waarbij de rechterrijstrook alleen voor lijnbussen is bedoeld. Tevens ligt er aan beide kanten een smalle strook voor fietsers en voetgangers.

De brug is de meest oostelijke brug over de Sava, en ligt vlakbij het punt waar de Sava in de Donau uitmondt.

Naamgeving

De officiële naam van de brug is Most preko reke Save u nastavku Brankove ulice (Brug over de rivier Sava in het verlengde van de Brankovstraat). In de volksmond is dit Brankov most (de brug van Branko) geworden. Ook worden Savski most (brug van de Sava) en Zemunski most (brug van Zemun, de voorstad die achter Novi Beograd ligt) gebruikt. Tijdens de communistische periode heette de brug Most bratstva i jedinstva (brug van de broederschap en eenheid), maar die naam is nooit in zwang geraakt. De straat en brug zijn vernoemd naar de 19e-eeuwse Servische zanger Branko Radičević.

Geschiedenis

Op de plek van de huidige brug in de jaren 30 van de 20e eeuw een tuibrug, genaamd Most kralja Aleksandra Karađorđevića (genoemd naar de Joegoslavische koning). Deze werd geopend op 16 decemeber 1934. Op 12 april 1941 werd de brug verwoest in de begindagen van de Tweede Wereldoorlog.

Resten van de brug zijn later gebruikt bij de bouw van een brug in Kraljevo. Hoewel die brug over de Ibar ligt, heet deze brug toch de Savski most, omdat die brug 200 kilometer noordelijker over de Sava heeft gelegen. De huidige brug is ook gebouwd op resten van de oude brug. De huidige brug is in 1956 geopend voor het verkeer en is in 1979 en 2010 gerenoveerd. In 2006 is er aan de oostzijde een glazen fietslift tegen de brug aangebouwd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 90.000 voertuigen van de brug.

Referenties