Brasília

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Brasília
Grootste stad Brasília
Oppervlakte 5.802 km²
Inwonertal 2.557.000
Lengte snelwegennet 30 km
Eerste snelweg ?
Afkorting DF

Brasília is de hoofdstad van Brazilië, gelegen in het Distrito Federal. De stad telt ruim 2,5 miljoen inwoners en het Distrito Federal heeft een oppervlakte van 5.800 km² en is iets groter dan de omvang van de provincie Gelderland.

Inleiding

Het Distrito Federal ligt vrijwel geheel in de staat Goiás, maar heeft ook een zeer korte grens met de staat Minas Gerais. De stad is gelegen in het midden van Brazilië, in het Braziliaans hoogland. De gehele stad is planmatig en tussen 1956 en 1960 aangelegd. In 1960 werd de stad hoofdstad van Brazilië. De stad was oorspronkelijk ontworpen voor 1 miljoen inwoners, maar de stad is sneller gegroeid dan verwacht, met in 2008 ruim 2,5 miljoen inwoners, plus nog een aantal voorsteden die net over de grens in de staat Goiás liggen. De stad Brasília omvat maar een klein deel van het totale Distrito Federal, dat grotendeels nog onbebouwd is. De stad ligt op circa 1.000 meter boven zeeniveau.

Wegennet

Brasília heeft een serie brede boulevards. De meesten hiervan zijn te substandaard om als een volwaardige snelweg beschouwd te worden. De meeste boulevards tellen 2x3 tot 2x4 rijstroken en de belangrijke aansluitingen zijn allemaal ongelijkvloers, maar er zijn erftoegangen en U-turns in de middenberm te vinden. Dat de stad planmatig is opgezet is uit het wegennet af te leiden, alhoewel het wegennet deels niet adequaat is omdat het inwonertal twee maal zo groot is dan waar het wegennet oorspronkelijk op was ontworpen. Het centrum is erg ruim opgezet, de woonwijken zijn veelal in een gridpatroon gebouwd. Het Distrito Federal heeft een eigen wegnummering, met de prefix DF. Alle federale wegen van BR-010 tot BR-080 beginnen in Brasília. De nummering verloopt kloksgewijs, de BR-010 loopt naar het noorden, de BR-040 naar het zuidoosten, de BR-060 naar het zuidwesten en de BR-080 naar het noordwesten. Ongeveer 30 kilometer van de boulevards in Brasília heeft snelwegstandaard. De stad is maar in één richting met een doorlopende snelweg naar een andere grote stad verbonden, namelijk de BR-060 naar Goiânia. De BR-040 is in de staat Goiás ook kortstondig een snelweg. Desondanks ligt Brasília vrij afgelegen, met grote afstanden naar andere grote steden, zo is de afstand naar Belo Horizonte ruim 700 kilometer, naar Rio de Janeiro 1.150 kilometer en naar São Paulo 1.000 kilometer.

Geschiedenis

In 1891 werd in de grondwet van Brazilië opgenomen dat de hoofdstad verplaatst zou moeten worden vanaf de kuststad Rio de Janeiro naar een locatie verder landinwaarts. De locatie van de hoofdstad werd pas in 1922 min of meer gedefinieerd. In 1956 begon de bouw van de nieuwe hoofdstad. Brasília werd in een destijds afgelegen gebied gebouwd, er moesten eerst wegen aangelegd worden om dit gebied te bereiken, aangezien er ter plekke voorheen geen andere grote steden waren. De dichtstbijzijnde grotere stad was de in 1933 geplande en gebouwde stad Goiânia. Het iets dichterbij gelegen Anápolis is wat ouder. Nadat Brasília bereikbaar werd gemaakt over de weg is de stad zelf in 41 maanden tijd aangelegd. De stad werd op 21 april 1960 officieel in gebruik genomen. Al vanaf het begin was de stad populairder dan werd aangenomen. De stad was oorspronkelijk op 1 miljoen inwoners ontworpen, maar groeide naar 2.469.000 inwoners in 2010. In 1960 telde de nieuwe stad 140.000 inwoners. In 1970 was dit gegroeid naar 537.000 inwoners en 2 miljoen in 2000. Het is daarmee de op drie na grootste stad van Brazilië. Om de sneller dan verwachte bevolkingsgroei op te vangen zijn een aantal extra satellietsteden gebouwd rond Brasília. Brasília is de grootste stad ter wereld die in 1900 nog niet bestond. Het wegennet van Brasília is ontworpen op 1 miljoen inwoners en schiet in capaciteit tekort, met name vanwege de verouderde ontwerpeisen. Desondanks is het verkeer aanzienlijk minder problematisch dan in andere Braziliaanse metropolen.

Referenties


Staten van Brazilië

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins