Bratislava

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bratislava vanaf de Nový Most.

Bratislava is de hoofdstad en grootste stad van Slowakije. De stad telde in 2021 441.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 660.000 inwoners.

Inleiding

Het oude centrum aan de Donau.
De flatwijk Petržalka.

Bratislava is gelegen in het zuidwesten van Slowakije, aan de rivier de Donau (Dunaj). Bratislava ligt direct aan de grens met Oostenrijk en op 10 kilometer van de grens met Hongarije. Daarnaast ligt het ruim 50 kilometer ten zuiden van de grens met Tsjechië. Bratislava is het economische en culturele centrum van Slowakije en is tevens een knooppunt binnen het Slowaakse transportnetwerk. De stad ligt ten zuiden van de Malé Karpaty (kleine Karpaten), waarvan de heuvels zich tot in het noorden en het centrum van Bratislava uitstrekken.

Bratislava ligt overwegend op de noordoever van de Donau, inclusief het centrum. De grote wijk Petržalka ligt echter ten zuiden van de rivier en is met 115.000 inwoners de grootste flatwijk van Europa. In tegenstelling tot veel flatwijken in West-Europa kent Petržalka geen hoge criminaliteit of werkloosheid (meer), de wijk is redelijk goed onderhouden. Petržalka is ook wat nieuwer dan andere grote flatwijken en is grotendeels in de jaren '80 gebouwd. Flatwijken vindt men ook in de oostelijke wijk Ružinov en de westelijke wijken Karlova Ves en Dúbravka. Elders bestaan de woonwijken voornamelijk uit historische panden en vrijstaande woningen. In de voorsteden zijn bijna alleen maar vrijstaande woningen. Industrie vindt men vooral in het oosten van de stad. Bratislava heeft een haven en een grote olieraffinaderij. De luchthaven van Bratislava ligt ook ten oosten van de stad. Bratislava heeft daarnaast drie kantorencentra, op de noordoever van de Donau naast het centrum, op de zuidoever in het noorden van Petržalka en in het oosten van de wijk Ružinov. Ten oosten van het historisch centrum zijn diverse industriegebieden herontwikkeld tot kantorencentra, winkelcentra en woningen.

Bratislava heeft een klein historisch centrum. Het centrum is qua bezienswaardigheden beduidend minder imposant dan steden als Praag, Wenen en Budapest, en is vooral leuk voor een dagtrip of een weekend. Een groot kasteel kijkt uit op een heuvel boven de Donau. Bratislava ligt vrij ver van de echte natuurschoon in Slowakije, de Karpaten en Tatra in het midden en noorden van het land.

Wegennet

Het wegennet van Bratislava.

Bratislava is ondanks zijn enigszins excentrische ligging wel het belangrijkste knooppunt van autosnelwegen in Slowakije. Vanaf Bratislava kan men vijf richtingen op per autosnelweg, de D1 naar Žilina, de D2 naar Brno in het noorden en Budapest in het zuiden en de D4 naar Wenen en als ringweg. Daarnaast vormt de R7 een invalsweg vanaf het oosten.

Bruggen

In Bratislava zijn de volgende bruggen over de Donau, van west naar oost;

  • Most Lafranconi (D2): 1990-1992
  • Nový Most: 1972
  • Starý most: 1891 / 1945 (gesloten voor alle verkeer)
  • Most Apollo: 2005
  • Prístavný most (D1): 1985
  • Lužný most (D4): 2021

Autosnelwegen

De D1 begint in Bratislava en verloopt noordoostwaarts naar Trnava en Žilina. De autosnelweg telt in de wijk Petržalka 4x2 rijstroken, met 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer en 2 rijstroken per richting die naar de aansluitingen leiden. Daarna telt de snelweg 2x2 rijstroken in het oosten van Bratislava en provisorisch 2x3 rijstroken vanaf de noordoostkant van Bratislava tot het knooppunt met de R1 in Trnava.

De D2 doorkruist het westen van Bratislava en telt overal 2x2 rijstroken. In het westen van Bratislava verloopt de D2 door de Sitinatunnel, een tunnel van 1.440 meter lengte en de langste van Bratislava. De D1 en D2 verknopen in de wijk Petržalka met een half sterknooppunt. De D4 vormt een incomplete ringweg van Bratislava, rond de zuid- en oostkant van de stad en geeft ook aansluiting op de Oostenrijkse A6 naar Wenen.

Hoofdwegennet

Bratislava beschikt over een redelijk uitgebreid netwerk van vierstrooks wegen, waarvan sommigen gescheiden rijbanen hebben. De zuidelijke wijk Petržalka is ruim opgezet en heeft relatief veel van dit soort wegen. Ook elders in de stad tellen belangrijke wegen vier rijstroken. Op enkele drukke kruispunten zijn tunnels of flyovers aangelegd. Een drukke verbinding verloopt vanaf Petržalka naar het centrum over de Nový most. Genummerde wegen die Bratislava aandoen zijn de I/2,I/61 en I/63.

Geschiedenis

De eerste snelweg van Slowakije werd bij Bratislava aangelegd, dit was de D2 tussen Malacky en het noorden van Bratislava over 29 kilometer die in 1973 werd opengesteld. De tweede snelweg in deze regio was de D1 die in 1975 werd opengesteld tussen het noorden van Bratislava en Senec over 17 kilometer. In 1983 opende de brug over de Donau in de D1 en was deze snelweg grotendeels voltooid in deze regio. De D2 werd vervolgens in 1990 opengesteld in het westen van de stad, inclusief een brug over de Donau en werd in 1998-2002 verder zuidwaarts verlengd tot de grens met Hongarije, tegelijkertijd met de D4 tot de Oostenrijkse grens. Een belangrijke ontbrekende schakel was echter de D2 in het noordwesten van Bratislava, doorgaand verkeer moest hier lange tijd over een vierstrooks stadsweg met verkeerslichten. De ontlasting kwam in 2007 toen de Sitinatunnel werd opengesteld. Dit is de meest recente openstelling in de regio Bratislava. Wel is in 2010 de D1 tussen de noordkant van Bratislava en Trnava naar 2x3 rijstroken verbreed door de middenberm te asfalteren en de vluchtstroken te versmallen.

Het meest in het oog springende project daarna was de aanleg van de D4 als driekwartsring rond Bratislava. Oorspronkelijk was dit slechts een 2 kilometer lange schakel tussen de D2 en de Oostenrijkse grens, maar de bedoeling is dat de D4 langs de zuid,- oost- en noordkant van Bratislava wordt aangelegd en dan op de Oostenrijkse S8 naar het noorden van Wien aansluit, zodat er twee snelwegen tussen Wien en Bratislava komen te lopen. In 2021 zijn grote delen geopend rond de zuid- en oostkant van Bratislava, waarmee de lengte vergroot werd van 2 naar 30 kilometer. Ook opende in 2021 de R7 als oost-westverbinding van Bratislava richting Komárno.

Toekomst

Er zijn nog een aantal grote wegenprojecten in de regio Bratislava gepland. Op korte termijn is het de bedoeling dat de in 2010 provisorisch verbrede D1 tot Trnava definitief naar 2x3 rijstroken wordt verbreed.

Congestie

De regio Bratislava heeft een relatief adequaat wegennet, maar files komen wel voor op met name de Nový Most tussen Petržalka en het centrum en de brug van de D1 over de Donau, die een knelpunt is met 2x2 rijstroken. Een onvolkomenheid in het wegennet is dat oost-westverkeer door het noorden van de stad geen goede verbindingen heeft, men moet langs het centrum of omrijden over de D2 en D1.

Referenties


Autosnelwegen en expresswegen in Slowakije

Diaľnica: D1.svgD2.svgD3.svgD4.svgD61.svg

Rýchlostná cesta: R1.svgR2.svgR3.svgR4.svgR5.svgR6.svgR7.svgR8.svgR9.svg