Bridge of the Twenty-Three Camels

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bridge of the Twenty-Three Camels
BC-99.svg
Bridge of the Twenty-Three Camels.jpg
Overspant Fraser River
Rijstroken 1x2
Totale lengte ~340 meter
Hoofdoverspanning ~97 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1981
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Bridge of the Twenty-Three Camels is een kokerbrug in Canada, gelegen over de Fraser River in Lillooet, British Columbia.

Kenmerken

De Bridge of the Twenty-Three Camels is een stalen kokerbrug op betonnen pijlers. De circa 340 meter lange brug heeft drie pijlers en vier overspanningen. De layout van de overspanningen bedraagt bij benadering 97 + 73 + 97 + 73 meter. Over de brug verloopt de Highway 99. De brug ligt bij het dorp Lillooet, ten oosten van de brug ligt de kruising tussen Highway 99 en Highway 12.

Geschiedenis

De hangbrug uit 1913.

De eerste kruising van de Fraser River in Lillooet was vanaf 1860 Miller's Ferry, een veerdienst. In 1888 opende een vakwerkbrug over de Fraser River, die in 1913 werd vervangen door een hangbrug, de Lillooet Suspension Bridge. Deze hangbrug heeft een overspanning van 121,9 meter en ligt 3 kilometer stroomopwaarts van de hedendaagse brug.

Lange tijd was er geen doorgaand oost-westverkeer bij Lillooet, het verkeer dat hier de Fraser River over wilde steken had een bestemming of herkomst in Lillooet. In anticipatie op de verlenging van de Highway 99 vanaf Pemberton naar Lillooet over Cayoosh Pass werd de huidige kokerbrug aangelegd, als een modernere verkeersbrug dan de hangbrug. De brug opende in 1981 voor het verkeer. Pas vanaf 1992 was de brug ook daadwerkelijk onderdeel van de Highway 99.

Naamgeving

De brug heeft een ongebruikelijke naam, de Bridge of the Twenty-Three Camels. Deze naam komt voort uit de historie van Lillooet, nadat in 1858 goud werd gevonden werd de Cariboo Wagon Road naar Prince George ontwikkeld. Een ondernemer kwam op het idee om kamelen te gebruiken voor het transport van goederen en haalde 23 kamelen uit Azië. Dit bleek echter vanwege het gedrag van de dieren geen succes en de kamelen werden vrijgelaten in de wildernis. Een aantal werden gedood voor voedsel, anderen kwamen om in de winter en een aantal werden als attractie gehouden. De laatste kameel overleed in 1896 op een boerderij in Westwold. De naam Bridge of the Twenty-Three Camels was de winnaar van een prijsvraag om de naam van de brug vast te stellen.[1]

Zie ook

Referenties