Van Brienenoordbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Brienenoordbrug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van Brienenoordbrug
NLA016.svg
Van Brienenoordbrug 2013.jpg
Overspant Nieuwe Maas
Rijstroken 4x3
Totale lengte 1.320 meter
Hoofdoverspanning 307 meter
Hoogte brugdek 25 meter
Openstelling 01-02-1965 / 01-05-1990
Verkeersintensiteit 239.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Van Brienenoordbrug is een dubbele boogbrug in Nederland, gelegen aan de oostkant van Rotterdam. Over de brug loopt de A16 met 12 rijstroken. Het is de langste boogbrug van Nederland en de drukste brug van Europa.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar het Eiland Van Brienenoord waar de brug overheen loopt, dat op zijn beurt vernoemd is naar de 18e eeuwse koopman en politicus Arnoud Willem van Brienen van de Groote Lindt.

Kenmerken

De brug is in totaal 1320 meter lang, waarvan de hoofdoverspanning 307 meter bedraagt en de Nieuwe Maas kruist. De doorvaartwijdte bedraagt 280 meter. De vrije onderdoorgang is circa 24 meter, waarbij de Van Brienenoordbrug beweegbaar is, hogere schepen vereisen een brugopening. De Nieuwe Maas is één van de drukste scheepvaartroutes van Nederland. De Van Brienenoordbrug bestaat uit twee identieke bruggen met 4 rijbanen met elk 3 rijstroken, dus 12 rijstroken in totaal. Aan de oostzijde van de brug loopt een fietspad en langzaam verkeersverbinding. De brug ligt circa 4 kilometer ten oosten van het centrum van Rotterdam. Aan de noordkant van de brug ligt de Rotterdamse wijk Kralingen en het kantorenpark Rivium van de gemeente Capelle aan den IJssel. Ten zuiden van de brug ligt de Rotterdamse wijk IJsselmonde. De Van Brienenoordbrug is vitaal voor lokaal, regionaal en doorgaand verkeer in verband met het ontbreken van alternatieve verbindingen in de regio. De Erasmusbrug, Willemsbrug en Maastunnel in Rotterdam verwerken verkeer rond het centrum, terwijl de Beneluxtunnel aan de westkant van Rotterdam havengerelateerd verkeer verwerkt. Oostelijker zijn er geen nabijgelegen vaste verbindingen. De Lekbrug bij Vianen is de eerstvolgende verbinding en die ligt 43 kilometer oostelijker.

De brug opent gemiddeld 260 keer per jaar (inclusief proefdraaiingen). Een gemiddelde brugopening duurt 18 minuten, 4 minuten voor het omhoog draaien van het brugdek, 10 minuten voor de passage van het schip en 4 minuten voor het omlaag draaien van het brugdek. De brug wordt op afstand bediend vanuit de verkeerscentrale in Rhoon. Brugopeningen worden alleen buiten de spits gedaan. Elk jaar varen 140.000 schepen onder de brug door, gemiddeld 384 per dag.

Geschiedenis

De Van Brienenoordbrug in aanbouw.
De Van Brienenoordbrug in 1977.
De brug in 1988.
De aanleg van de 2e Van Brienenoordbrug in 1989.
Invaren van de tweede overspanning op 20 februari 1989.

Reeds in de jaren 30 werd een aanvang gemaakt met de bouw van de rijksweg 16 bij Rotterdam. In 1941 werd grond aangekocht voor een brug over de Nieuwe Maas, wat later de Van Brienenoordbrug zou worden. In 1943 werd het eerste deel van de A16 opengesteld tussen IJsselmonde (Feijenoord) en Zwijndrecht. Begin jaren 60 is begonnen met de bouw van deze indrukwekkende boogbrug. Op 1 februari 1965 is de eerste Van Brienenoordbrug opengesteld met 2x3 rijstroken. In deze tijd werden ook de eerste delen van de Ring Rotterdam opengesteld, die in 1974 voltooid zou zijn. Mede door de stormachtige groei van de Rotterdamse haven, die zich tot de grootste haven van de wereld ontwikkelde in de jaren 60, was de eerste Van Brienenoordbrug al relatief snel onvoldoende. Reeds in 1979 werd besloten om een tweede brug aan te leggen. In 1986 is begonnen met de bouw van de tweede brug, die op 1 mei 1990 is opengesteld voor het verkeer. In 1993 is de doelgroepenstrook ingericht tussen Rotterdam-Feijenoord en het knooppunt Terbregseplein.

Kleuren & ontwerp

De brug was oorspronkelijk rood geschilderd, maar is later groen geschilderd. De brug is nu wit geschilderd.

De brug is ontworpen door ingenieur W.J. van der Eb van Rijkswaterstaat (1904-1966). Hij ontwierp een voor die tijd bijzonder ranke brug. Nog altijd is de Van Brienenoordbrug de langste boogbrug van Nederland.

Toekomst

Met de verdere groei van de regio zal ook het verkeer op de Van Brienenoordbrug verder toenemen. Na voltooiing van de A13-A16-verbinding ten noorden van Rotterdam wordt een intensiteit van circa 280.000 voertuigen op de Van Brienenoordbrug verwacht. Hierdoor wordt bestudeerd hoe de problemen op de Brienenoord- en Algeracorridors het beste aangepakt kan worden. Een uitbreiding van de capaciteit op de Van Brienenoordbrug kan alleen door één of twee nieuwe bruggen ernaast te bouwen, wat niet voor de hand ligt. Een alternatief is om tussen Ridderkerk en Krimpen aan de IJssel een nieuwe oeververbinding in de A38 te bouwen.

Renovatie 2026-2028

Het is gepland om de Van Brienenoordbrug grootschalig te renoveren vanaf medio 2026 tot 2028. Hierbij worden beide boogoverspanningen volledig vervangen. Als eerste wordt een nieuwe boogbrug gebouwd, ingevaren en verwisseld met de westelijke boogbrug (rijrichting Dordrecht). Daarna wordt deze westelijke boogbrug elders gerenoveerd en later weer ingevaren om de oostelijke boogbrug (rijrichting Den Haag) te vervangen. Zodoende hoeft het verkeer niet langdurig onderbroken te worden en is er ook geen sprake van een langdurige capaciteitsvermindering. De kosten voor de renovatie van de Van Brienenoordbrug zijn in 2020 geschat in een bandbreedte van € 380 - 600 miljoen,[1] met in 2021 de inschatting dat dit aan de bovenkant van deze bandbreedte is,[2] waarmee dit veruit het duurste renovatieproject van de Nederlandse infrastructuur is.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 229.600 voertuigen over de brug,[3] met pieken tot 250.000 voertuigen op vrijdagen. In 2019 reden dagelijks 239.900 voertuigen over de brug. De Van Brienenoordbrug is hiermee één van de drie drukste wegvakken van Nederland. 65% van het verkeer op de brug is lokaal of regionaal van karakter.[4]

Verkeersstromen

Op de Van Brienenoordbrug komen veel diffuse verkeersstromen samen omdat er geen goede alternatieve verbindingen voorhanden zijn. Uit de studie 'Rotterdam Vooruit' (Herontwerp Brienenoord- en Algeracorridor) bleek dat op de Van Brienenoordbrug 21% lokaal, 44% regionaal en 35% bovenregionaal verkeer was.

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelTunnel Lage Bergse Bos

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel