Britannia Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Britannia Bridge
A55 UK.png
Britannia Bridge.jpg
Overspant Menai Strait
Rijstroken 1x2
Totale lengte 461 meter
Hoofdoverspanning 140 meter
Hoogte brugdek 40 meter
Openstelling 1850, heropend in 1980
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Britannia Bridge, in het Welsh Pont Britannia, is een combinatie van een vakwerkbrug en een boogbrug in Wales in het Verenigd Koninkrijk. Over de brug loopt de A55 en een spoorlijn tussen Holyhead en London. De brug overspant de zeestraat Menai Strait, een zeestraat tussen het Britse vasteland en het eiland Anglesey.

Kenmerken

De brug is een dubbeldeks brug, waarbij het bovenste niveau wordt gebruikt voor het wegverkeer. De A55, de doorgaande route tussen Holyhead en Chester loopt er overheen. Een niveau lager loopt de spoorlijn tussen Holyhead en London. De brug is 461 meter lang, 16 meter breed en heeft een hoogte van 40 meter. De brug is samen met de nabijgelegen Menai Suspension Bridge een belangrijke schakel. Het zijn de enige twee vaste oeververbindingen met Anglesey.

Geschiedenis

Reeds in 1826 was er al een vaste oeververbinding tussen het vasteland van Wales en Anglesey middels de Menai Suspension Bridge. Vrij snel daarna ontstond er echter de behoefte voor een spoorverbinding tussen Holyhead, waar een belangrijke haven was, en het Britse vasteland. De Menai Suspension Bridge was echter niet geschikt om naast een wegverbinding ook een spoorverbinding te dragen.[1] Daarom werd besloten een aparte spoorbrug te bouwen welke op 5 maart 1850 in gebruik werd genomen. De brug had toentertijd een andere constructie, namelijk een liggerbrug. De liggers bestonden uit holle kokers, waarbij de spoorlijn door de holle kokers heen liep.

Op 23 mei 1970 veroorzaakten spelende kinderen een brand door een brandende fakkel te laten vallen. Door de brand werd de constructie van de brug dermate beschadigd dat is besloten de brug af te breken en opnieuw op te bouwen. De oorspronkelijke liggers van de brug waren van ijzer, wat herbouw volgens dezelfde methode erg kostbaar maakte. Daarom is besloten om de brug te herbouwen op de originele pijlers in de vorm van een combinatie van een vakwerkbrug en een boogbrug. Bij de herbouw is tevens de A55 over de brug heen geleid, zodat er een tweede vaste wegverbinding ontstond.

Referenties