British Indian Ocean Territory

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
British Indian Ocean Territory
Hoofdstad Diego Garcia
Oppervlakte 60 km²
Inwonertal 3.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode UK

Het British Indian Ocean Territory (BIOT) is een Brits overzees territorium en serie atollen in de Indische Oceaan. Er zijn zeven atollen waaronder één militaire basis op Diego Garcia. De landoppervlakte van de atollen is gezamenlijk ongeveer 60 km². Er is geen permanente bewoning, maar er verblijven gemiddeld zo'n 3.000 militair personeel op Diego Garcia.

Inleiding

Geografie

De eilanden zijn onderdeel van de Chagos-archipel, een serie laaggelegen atollen ongeveer 700 kilometer ten zuiden van de Malediven en halverwege Tanzania en Indonesië. Het dichtstbijzijnde vasteland is India op 1.800 kilometer naar het noordoosten.

De archipel bestaat uit 7 primaire atollen, 55 eilanden en in totaal circa 1.000 plekken waar land boven de zeespiegel uitkomt. Diego Garcia is een luchtmachtbasis en de enige waar permanente bewoning is. De eilanden hebben een tropisch klimaat met veel neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt het hele jaar door rond 30 °C. Er valt circa 2.600 mm regen per jaar, piekend in de periode september-april, maar ook de overige maanden ontvangen geregeld neerslag.

Demografie

Er zijn geen inheemse of permanente bewoners in de eilanden, deze zijn gedeporteerd om op het eiland Diego Garcia een militaire basis te bouwen. De militaire basis is in gezamenlijk beheer van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, er is gemiddeld circa 3.000 man gestationeerd.

Economie

Er is geen economie buiten het ministerie van defensie. Er is geen toerisme mogelijk en alleen militair personeel of aannemers van het Amerikaanse leger mogen naar het eiland reizen. De andere eilanden zijn ook off-limits voor bezoekers.

Diego Garcia vervult een belangrijke rol voor het Amerikaanse leger als een 'onzinkbaar vliegdekschip'. Het is een belangrijke basis om missies uit te voeren in en rond de Indische Oceaan.

Geschiedenis

De atollen werden in 1512 ontdekt door een Portugese ontdekkingsreizier. De eilanden waren op dat moment onbewoond en het is onbekend of er ooit permanente bewoning op de eilanden was. De eilanden werden pas eind 18e eeuw voor het eerst bewoond, aanvankelijk door een kleine groep Fransen, later door de Britten. Het werd in 1814 formeel een Britse kolonie en werd bestuur vanaf Mauritius. In 1942 openden de Britten een militair vliegveld op Diego Garcia. In de jaren '60 wilden de Britten zicht terugtrekken uit de Indische Oceaan, maar waren de Amerikanen geïnteresseerd in het bouwen van een militaire basis op één van de eilanden.

In 1965 kocht de regering van het Verenigd Koninkrijk de Chagos-archipel aan van Mauritius, dat toen zelfbestuur had. Er werd besloten om de gehele bevolking van de Chagos-archipel te verhuizen naar Mauritius, wat in 1973 voltooid was. Het ging om bijna 1.000 inwoners die gedwongen waren te verhuizen. In de jaren '80 werd Diego Garcia uitgebouwd tot grootschalige basis voor de Amerikaanse luchtmacht en marine.

Wegennet

Het eiland Diego Garcia is een militaire basis en heeft een netwerk van verharde wegen rond het vliegveld. De verharde wegen liggen op de westkant van Diego Garcia, op de oostkant ligt een onverharde weg. Er is een verbinding van meer dan 50 kilometer lengte die rond de atol loopt, maar onduidelijk is in hoeverre het oostelijk deel berijdbaar is voor gewone motorvoertuigen.

Referenties


British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan