Brod-Posavina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brod-Posavina COA.png
Brod-Posavina.png
Hoofdstad Slavonski Brod
Grootste stad Slavonski Brod
Oppervlakte 2.030 km²
Inwonertal 158.575 (2011)
Lengte snelwegennet 131 km
Eerste snelweg 1985
Afkorting

De provincie Brod-Posavina (Kroatisch: Brodsko-Posavska Županija) is gelegen in het noorden van het land. Deze županija grenst aan 4 andere županije en aan Bosnië-Herzegovina. De naam is samengesteld uit de namen Brod (dat ‘doorwaadbare plaats’ betekent) en Posavina, een naam van een regio die in zowel Kroatië als buurland Bosnië-Herzegovina ligt.

Inleiding

Brod-Posavina is een langgerekte en smalle županija langs de Bosnische grens. De hoofdstad is Slavonski Brod waar ruim eenderde van het aantal inwoners van de županija woont. De grens wordt over de gehele lengte gevormd door de rivier Sava. Het grootste deel is open en vlak, allleen in het noorden zijn er her en der beboste heuvels.

Wegennet

Doordat Brod-Posavina langgerekt is, is het wegennet ook oost-west georiënteerd. Daarnaast zijn er nog enkele korte noord-zuid verbindingen.

Autoceste

De A3 is de langste autocesta in deze županija. Deze weg is van internationaal belang. Het verbindt binnen Kroatië Zagreb met het oosten van het land, maar is feitelijk deel van de verbinding Oost-Europa met West-Europa. Delen van deze weg zijn nog gebouwd in de Joegoslavische tijd. Verder loopt er nog een stukje van de A5 (Slavonika genoemd) in het oosten. Deze weg loopt naar Osijek, maar het ligt in de planning dat dit een deel wordt van een verbinding tussen Hongarije met Bosnië-Herzegovina. Hierdoor heeft Brod-Posavina 1 knooppunt, Čvor Sredanci.

Hoofdwegennet

Omdat de županija zo smal en langgerekt is, is de A3 de belangrijkste weg. Er zijn verder geen državne ceste meer in Brod-Posavina die van oost naar west lopen, die lopen noordelijker in andere županija. Wel zijn er nog enkele wegen die de A3 verbinden met de andere plaatsen in Kroatië of met Bosnië-Herzegovina. Van meest belang hierin is de D5 die Hongarije en Noord-Kroatië via de A3 verbindt met Bosnië-Herzegovina bij Gradiška en zo een belangrijke internationale route vormt voor verkeer naar Banja Luka en het westen van Bosnië-Herzegovina. Die weg maakt deel uit van de Europese weg E661. Andere wegen voor doorgaand verkeer zijn de D7 die ook Bosnië-Herzegovina via Osijek met Hongarije verbindt en de D53 die dezelfde functie vervult alleen dan via Slavonski Brod verloopt.

Slavonski Brod

De hoofdstad is tevens een verkeersknooppunt in de regio. De A3 loopt net ten noorden van de stad langs en heeft zowel aan de west- als de oostzijde een afrit. Omdat de weg een tolweg is kan deze weg niet als bypass gezien worden en zal verkeer toch door de stad moeten in plaats van er omheen. Omdat de stad in het zuiden aan de grens én aan de Sava ligt kan er aan die kant ook geen rondweg gebouwd worden. De D53 vervult deze functie deels: Verkeer uit het westen van Kroatië dat hier van de grensovergang met Bosnië-Herzegovina gebruik wil maken kan deels buiten de stad om rijden aan de zuidwestkant. Vanuit het oosten is de grens lastiger te benaderen, hier moet men wel door de stad waar ook veel vrachtverkeer rijdt ten behoeve van de industrie en de haven aan de zuidoostzijde.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar