Brooker Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian national highway 1.svg
Brooker Highway map.png
NH1
Begin Hobart
Einde Granton
Lengte 17 km
Route

Centrum.svg Hobart

freeway

Afslagsymbool.svg Berriedale

Afslagsymbool.svg Claremont

Afslagsymbool.svg Austins Ferry

Afslagsymbool.svg Granton

Rotonde.svg Midland Highway

De Brooker Highway is een highway in Australië, gelegen op Tasmania. De weg vormt de noord-zuidroute door de hoofdstad Hobart en is deels een freeway. De Brooker Highway is 17 kilometer lang.

Routebeschrijving

Brooker Highway.jpg

De weg begint bij het centrum van Hobart als Brooker Avenue, een urban arterial met 2x2 rijstroken en verkeerslichten. Hier sluit de weg aan op de Tasman Highway. Door de noordelijke buitenwijken van Hobart is de weg gelijkvloers met verkeerslichten, behalve één aansluiting met Domain Highway. Vanaf de noordelijke suburb Montrose wordt de Brooker Highway een freeway en voert parallel aan de breder Derwent River noordwaarts tot de voorstad Granton, waar de Brooker Highway met een rotonde aansluit op de Midland Highway, die verder naar Launceston loopt.

Geschiedenis

Historisch gezien is de weg een onderdeel van de Midland Highway, de oude hoofdweg tussen Hobart en Launceston. Brooker Avenue in Hobart is in 1954 aangelegd als enkelbaans stadsweg. Vanaf 1965 werd de weg verdubbeld naar 2x2 rijstroken vanaf het centrum naar het noorden. Het snelwegdeel vanaf Berriedale tot Granton is in twee fases in 1977 en 1983 opengesteld.

Referenties


Hoofdwegen en autosnelwegen in Tasmania

Bass HighwayBrooker HighwayMidland HighwaySouthern OutletTasman Highway