Brooklyn

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Brooklyn is een borough van New York City. Het stadsdeel ligt op Long Island, het grootste eiland van de 48 aaneengesloten staten van de Verenigde Staten. Brooklyn heeft een oppervlakte van 251 km² waarvan 68,1 km² water. In Brooklyn wonen 2.622.000 mensen, wat Brooklyn tot de meestbevolkte Borough van de stad maakt. De bevolkingsdichtheid is 14.182 inwoners per km².

Inleiding

Brooklyn, ook wel Kings County, ligt op het westelijke puntje van Long Island en meet 17 kilometer oost-west en 21 kilometer noord-zuid. De borough ligt in het noordwesten aan de East River, in het westen aan de New York Harbor en aan het zuiden aan de Atlantische Oceaan. De Jamaica Bay ligt gedeeltelijk in Brooklyn. De borough is dichtbevolkt, met name in het westen. Grote delen van de borough bestaan uit lage appartementengebouwen in rijtjesvorm. In het zuiden zijn ook grote delen met vrijstaande huizen die dicht op elkaar staan, zoals in Gravesend en Flatlands. Het centrum van Brooklyn ligt tegenover Lower Manhattan, namelijk Brooklyn Heights. In Brooklyn wonen veel immigranten, en elke buurt heeft zijn eigen etnische meerderheid.

Wegennet

Onderliggend wegennet

Brooklyn heeft overwegend een gridpatroon, dat echter niet in alle delen op elkaar aansluit. In het uiterste westen, in Bay Ridge en Fort Hamilton lopen de Streets oost-west, oplopend naar het zuiden. Een gedeelte van de Avenues in dit gebied zijn eveneens genummerd, oplopend naar het oosten. In het grootste gedeelte van Brooklyn hebben de Streets en Avenues echter gewoon een naam. In het midden en zuiden van Brooklyn lopen de Avenues met een letter (A t/m Z) oost-west, oplopend naar het zuiden. Een echte hiërarchie is er niet in het onderliggend wegennet, sommige wegen zijn belangrijke hoofdwegen, andere zijn weer woonstraten zonder een duidelijk systeem zoals op Manhattan.

Snelwegen

Langs de randen van Brooklyn liggen snelwegen. De eerste was de Belt Parkway die rondom Brooklyn loopt en in 1940 opengesteld werd. De Interstate 278, ook wel de Gowanus Expressway loopt over het westen en gaat over in de Brooklyn-Queens Expressway vanaf Brooklyn Heights tot de Kosciuszko Bridge. Twee snelwegen prikken dieper Brooklyn in, met name de Prospect Expressway en de Jackie Robinson Parkway vanaf Queens. Er zijn echter geen snelwegen door het midden van Brooklyn, doorgaand verkeer moet altijd langs de randen van Brooklyn, wat het verkeer op die wegen erg druk maakt.

Oeververbindingen

Brooklyn heeft een aantal bruggen en één tunnel naar Manhattan, oplopend de Brooklyn-Battery Tunnel, Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge en Williamsburg Bridge over de East River en de Verrazano-Narrows Bridge naar Staten Island. Tevens loopt de Marine Parkway Bridge naar het Rockaway Peninsula, wat ten zuiden van Brooklyn ligt, maar onderdeel van Queens is. De Kosciuszko Bridge is een brug in de I-278 over de Newtown Creek, een kanaal tussen een deel van Brooklyn en Queens met voornamelijk industrie eraan.

Referenties


Wegen in Brooklyn

Snelwegen: I-278.svg Gowanus Expressway/Brooklyn-Queens ExpresswayBelt ParkwayProspect ExpresswayJackie Robinson Parkway

Hoofdwegen: Atlantic AvenueConduit BoulevardEastern ParkwayFlatbush AvenueFort Hamilton ParkwayLinden BoulevardMetropolitan AvenuePennsylvania Avenue

Bruggen en tunnels Brooklyn-Battery TunnelBrooklyn BridgeManhattan BridgeVerrazano-Narrows BridgeWilliamsburg Bridge

Zie ook: The BronxLong IslandManhattanNew JerseyQueensStaten IslandWestchester County