Brouwersdam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brouwersdam
NLN057.svg
Brouwersdam.jpg
Kruist Grevelingenmeer / Noordzee
Lengte 5.800 meter
Openstelling 1971
Intensiteit 12.100 mvt/dag
Locatie kaart

De Brouwersdam is een dam in Nederland, gelegen tussen de provincies Zuid-Holland en Zeeland. De dam verbindt de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. De dam is 5,8 kilometer lang, en eroverheen loopt de N57.

Kenmerken

De Brouwersdam is een brede dam van veelal zo'n 200 meter breed en 5.800 meter lang. De dam verbindt Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland met Schouwen-Duiveland in Zeeland en scheidt het Grevelingenmeer van de Noordzee. Over de dam ligt de N57, ter plekke een autoweg. Halverwege de dam ligt het vakantiepark Port Zélande, waar ook een jachthaven en een groot strand is. De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Ouddorp op Goeree-Overflakkee respectievelijk Scharendijk en Renesse op Schouwen-Duiveland. Anders dan elders in de delta van Zuidwest-Nederland is het niet mogelijk om per vaartuig de Brouwersdam te kruisen. Er zijn geen sluizen of andere verbindingen met zee. Men moet via de Oosterschelde of de Haringvliet varen.

Geschiedenis

De Brouwersdam is een onderdeel van de Deltawerken, een serie dammen en keringen in Zuidwest-Nederland die met name Zeeland en Zuid-Holland moet behoeden voor overstromingen. De aanleg van de dam begon in 1962 en in 1971 was de dam voltooid. Hierna kon men een stuk sneller vanaf Goeree-Overflakkee naar Schouwen-Duiveland reizen. Er is in 1978 een doorlaatsluis aangebracht om overtollig water van het Grevelingenmeer in de Noordzee te lozen. De doorvaartsluis is niet geschikt voor scheepvaart.

Referenties


Bruggen, tunnels en dammen in Zeeland en Zuid-Holland-Zuid

BrouwersdamGrevelingendamHaringvlietbrugHaringvlietdamHellegatsdamKrammerbrugOesterdamOosterscheldekeringPhilipsdamSluiskiltunnelTholensebrugVeerse GatdamVlaketunnelWesterscheldetunnelZandkreekdamZeelandbrug