Bruce Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian Alphanumeric State Route A1.png
Bruce Highway map.png
A1
Begin Cairns
Einde Brisbane
Lengte 1.652 km
Route

Znak d42.svg Cairns

Junction.svg Kennedy Highway

Znak d42.svg Gordonvale

Znak d42.svg Innisfail

Znak d42.svg Tully

Znak d42.svg Cardwell

Znak d42.svg Ingham

Znak d42.svg Townsville

Junction.svg Flinders Highway

Znak d42.svg Ayr

Znak d42.svg Bowen

Znak d42.svg Proserpine

Znak d42.svg Mackay

Junction.svg Peak Downs Highway

Znak d42.svg Sarina

Znak d42.svg Rockhampton

Junction.svg Capricorn Highway/Leichhardt Highway

Znak d42.svg Gladstone

Junction.svg Dawson Highway

Znak d42.svg Childers

Junction.svg Isis Highway

Znak d42.svg Maryborough

Junction.svg Wide Bay Highway

Znak d42.svg Gympie

Afslagsymbool.svg Traveston

Afslagsymbool.svg Federal

Afslagsymbool.svg Cooroy North

Afslagsymbool.svg Cooroy South

Afslagsymbool.svg Eumundi

Afslagsymbool.svg Yandina

Afslagsymbool.svg Parklands

Afslagsymbool.svg Nambour

Afslagsymbool.svg Maroochydore

Knooppuntsymbool.svg Sunshine Motorway

Afslagsymbool.svg Caloundra

Afslagsymbool.svg Beerburrum

Afslagsymbool.svg Beerburrum

Afslagsymbool.svg North Caboulture

Knooppuntsymbool.svg D'Aguilar Highway

Afslagsymbool.svg Caboulture

Afslagsymbool.svg South Caboulture

Afslagsymbool.svg Morayfield

Afslagsymbool.svg Burpengary

Afslagsymbool.svg Deception Bay

Afslagsymbool.svg Kallangur

Afslagsymbool.svg Griffin

Knooppuntsymbool.svg Gateway Motorway

De Bruce Highway is een highway in Queensland, Australië. De weg vormt een lange noord-zuidroute langs de oostkust, vanaf het tropische Cairns via Townsville, Rockhampton, Gladstone en Gympie naar Brisbane. De weg is deels een snelweg, namelijk vanaf Cooroy tot Brisbane over 104 kilometer. De totale route is 1.652 kilometer lang en onderdeel van de National Highway 1

Routebeschrijving

Cairns - Townsville

De weg begint in Cairns, de noordelijkste grote stad van Queensland, en telt 123.000 inwoners. De weg is hier een 2x2 stadsweg en voert door het industriële zuiden van de stad. Er is een aansluiting op de Captain Cook Highway, die naar Mossman loopt. De weg telt zuidelijker 2x3 rijstroken door de zuidelijkste voorsteden van Cairns, en is daarna een 2x2 dual carriageway tot aan Gordonville. Zuidelijker is de weg enkelbaans. Zowel naar het westen als oosten liggen hoge beboste bergen, en men rijdt langs het Dinden en Wooroonooran National Parks. De bergen zijn hier tot 1.600 meter hoog en bedekt met tropisch regenwoud. De Bruce Highway volgt echter een vrij brede en vlakke vallei naar het zuiden. Voor Innisfail eindigt de Highway 25, die aansluiting geeft op de Kennedy Highway naar Hughenden. De Bruce Highway volgt de tropische kust naar het zuiden, met hoge bergen rondom, maar lopend door een vlakke vallei met suikerrietvelden. Bijzonder is het deel van Cardwell naar Ingham, met uitzicht op het Hinchinbrook Island. Zuidelijker is de kuststrook smaller, en komt men langs het Paluma Range National Park. De oostkust van Queensland is feitelijk een aaneenschakeling van nationale parken.

Townsville - Rockhampton

De Bruce Highway.

Men bereikt vervolgens Townsville, met 163.000 inwoners de officieuze hoofdstad van northern Queensland. De Bruce Highway is hier een 2x2 stadsweg met grote rotondes als aansluitingen. In Townsville eindigt de Flinders Highway, die naar het verre westen van Queensland loopt. De Bruce Highway is snel weer enkelbaans en buigt om een kustgebergte heen. Hierna is het gebied aanzienlijk vlakker, maar nog wel erg groen. Men passeert door de stadjes Ayr en Home Hill, waar men de Burdekin River kruist. Zuidelijker wordt het gebied droger, en bereikt het hoogland bijna de kust, zonder afscheidend gebergte. Na Bowen is de regio weer wat bergachtiger, en passeert men langs enkele kustparken, waaronder The Whitsundays, een tropische eilandengroep voor de kust. Uiteindelijk bereikt men Mackay, een grotere stad met 81.000 inwoners. Hier eindigt de Peak Downs Highway, die vanaf Clermont loopt. De weg loopt dan zuidwaarts door een kustvlakte naar Sarina, waarna de Bruce Highway weer langs een bergachtige kuststreek loopt. Dichter bij Rockhampton wordt het gebied weer droger, en passeert men door een dunbevolkte regio, tussen Mackay en Rockhampton ligt 340 kilometer weg zonder grotere plaatsen op de route. Het laatste deel naar Rockhampton loopt parallel aan de Mackenzie River.

Rockhampton - Gympie

Rockhampton is een stad met 75.000 inwoners en een belangrijk regionaal centrum, waar de Capricorn Highway eindigt, evenals de Leichhardt Highway. Men kruist hier de Steenbokskeerkring. Ten zuiden van Rockhampton is het gebied ook vrij droog, en volgt een kleine 110 kilometer naar Gladstone, een stad met 50.000 inwoners. Hier passeert de Bruce Highway op enige afstand van. Men kruist hier de Dawson Highway, een secundaire oost-westroute. Hierna voert de weg door een wat bergachtig gebied, met diverse nationale parken. De weg passeert op grotere afstand van Bundaberg, en in Childers kruist men de Isis Highway. Zuidelijker is er toegang naar het beroemde Fraser Island. De weg passeert langs Maryborough, en zuidelijker Gympie. Voor Gympie eindigt de Wide Bay Highway. De weg ligt hier vrij ver landinwaarts, en buigt weer af naar de kust, hier de Sunshine Coast genaamd.

Gympie - Brisbane

Het snelwegdeel van de Bruce Highway.
Bruce Highway.PNG

Even ten zuiden van Gympie, bij Cooroy, begint het snelwegdeel van de Bruce Highway. De laatste 104 kilometer tot aan Brisbane is uitgevoerd als een 2x2 snelweg, en voert langs een vrij dichtbevolkte kuststrook, met name rond Nambour, Maroochydore en Caloundra. Er takt één snelweg vanaf, de Sunshine Motorway, die deze steden verbindt, terwijl de Bruce Highway de doorgaande route is. Dit deel bestaat uit vlakkere bossen. Bij Caboolture eindigt de D'Aguilar Highway op de Bruce Highway, waarna men de agglomeratie Brisbane bereikt. De eerste grotere voorstad is Redcliffe, nog vrij ver van het centrum. Ten noorden van Brisbane slaat de Gateway Motorway af, die de oostelijke bypass van Brisbane vormt. Hier eindigt tevens de Bruce Highway, en gaat Gympie Road als stadsweg verder naar het centrum van Brisbane, circa 20 kilometer zuidelijker.

Geschiedenis

De weg is midden jaren 30 van de 20e eeuw vernoemd naar Henry Adam Bruce, een minister van openbare werken in die tijd. De dual carriageway tussen Cooroy en Brisbane is voornamelijk in de jaren 80 en 90 aangelegd, om de drukke kuststrook ter plekke te ontlasten. In 1986 is de weg ingekort tot aan de Gateway Motorway, hiervoor liep de Bruce Highway tot het centrum van Brisbane.

Tussen 2009 en 2012 is een 10 kilometer lang deel tussen Federal en vlak voor Kybong aangelegd met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen.

Tussen 2007 en 2009 is een gedeeltelijke bypass van Townsville aangelegd. Later is de Bruce Highway over deze bypass geleid, zodat doorgaand verkeer niet meer door de stad zelf hoeft. Aan de westkant van Townsville is de vierde fase van de ringweg als motorway aangelegd over 11,5 kilometer. De aanleg kostte $ 200 miljoen en opende in december 2016.[1]

Tussen 2013 en 2017 is een 22 kilometer lang nieuw tracé tussen Cooroy en Gympie aangelegd.[2] In juli 2013 begon de aanleg van een 14 kilometer lang deel tussen Cooroy en Federal. Dit deel kost $ 590 miljoen. Op 12 december 2016 opende hiervan de eerste 7,5 kilometer tussen Cudgerie Drive en de zuidkant van Cooroy.[3] Op 28 april 2017 was het gehele project opengesteld.[4] Op 3 november 2017 opende een 8 kilometer lang deel van Kybong tot de zuidkant van Gympie.[5][6] Dit deel kostte $ 624 miljoen.[7] De eigenlijke bypass van Gympie is nog in planning.

Toekomst

Flood-proofing

Er zijn plannen om bepaalde delen een nieuw alignement te geven, met name in het tropische noorden waar excessieve regenval soms ervoor zorgt dat delen wegspoelen. De nieuwe alignementen moeten ervoor zorgen dat de weg ook in het regenseizoen berijdbaar blijft, met name ter hoogte van rivieren. In totaal wordt $ 6,7 miljard in de Bruce Highway geïnvesteerd.[8][9]

Sunshine Coast

Tussen midden 2017 en medio 2020 wordt een 7 kilometer lang deel van de Bruce Highway tussen Caloundra Road en de Sunshine Motorway van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit project omvat de eerste diverging diamond interchange in Australië.[10] Dit project kost $ 1.134 miljoen.[11]

Gympie

In 2017 kwam de Bruce Highway als motorway gereed tot net ten zuiden van Gympie. De volgende fase is een bypass van Gympie.

Mackay

Bij Mackay is een nieuwe rondweg in aanbouw zodat doorgaand verkeer niet meer door deze snelgroeiende stad hoeft.[12] In augustus 2016 werd het tracé vastgelegd.[13] De bouw van de ringweg begon op 28 september 2017[14][15] dat begin 2020 moet worden opengesteld. Het project kost A$ 560 miljoen.

Verkeersintensiteiten

Bruce Highway (autosnelweg)

Intensiteiten ten noorden van de aansluiting.

locatie AADT 2012
Junction.svg Beams Road 71.000
Afslagsymbool.svg Linkfield Road 71.000
Afslagsymbool.svg Hoyland Street 69.400
Knooppuntsymbool.svg Gateway Motorway 135.000
Afslagsymbool.svg Dohles Rocks Road 113.100
Afslagsymbool.svg Anzac Avenue 99.800
Afslagsymbool.svg Boundary Road 93.500
Afslagsymbool.svg Deception Bay Road 95.200
Afslagsymbool.svg Uhlmann Road 90.000
Afslagsymbool.svg Buchanan Road 89.000
Afslagsymbool.svg Lower King Street 57.200
Afslagsymbool.svg D'Aguilar Highway 57.200
Afslagsymbool.svg Pumicestone Road 54.700
Afslagsymbool.svg Steve Irwin Way 48.800
Afslagsymbool.svg Caloundra Road 57.400
Afslagsymbool.svg Sunshine Motorway 38.400
Afslagsymbool.svg Mons Road 43.900
Afslagsymbool.svg Nambour Connection Road 29.300
Afslagsymbool.svg Bli Bli Road 29.400
Afslagsymbool.svg Nambour Connection Road 28.300
Afslagsymbool.svg Yandina 26.600
Afslagsymbool.svg Eumundi 18.600
Afslagsymbool.svg Eumundi North 20.400
Afslagsymbool.svg Cooroy 16.000

Bruce Highway (overig)

Noordelijk van Cooroy rijden 17.000 voertuigen tot aan Gympie, piekend op 20.000 voertuigen in Gympie. Daarna rijden 13.000 voertuigen ten noorden van Gympie, dalend naar 7.500 voertuigen tot Maryborough en Childers. Daarna rijden 3.500 tot 4.500 voertuigen tot Gin Gin, 3.500 tot 5.200 voertuigen tot Gladstone, 4.500 voertuigen op de bypass van Gladstone en 6.000 voertuigen tussen Gladstone en Rockhampton.

De brug bij het centrum van Rockhampton verwerkt 33.500 voertuigen per dag, dalend naar 12.000 voertuigen aan de noordkant van Rockhampton en 2.000 tot 3.500 voertuigen verder tot Sarina. Dit stijgt naar 10.000 tot 13.000 voertuigen tussen Sarina en Mackay, piekend op 32.800 voertuigen in Mackay. Dit daalt weer naar 7.500 voertuigen net buiten Mackay en 5.200 voertuigen tot Prosperine. Daarna rijden 4.000 voertuigen tot Bowen, 2.700 voertuigen tot Ayr en daarna weer stijgend van 5.200 tot 7.700 voertuigen tot Townsville.

De bypass van Townsville verwerkt 24.000 tot 31.000 voertuigen per dag, dalend naar 14.000 voertuigen net ten westen van Townsville. Daarna rijden 4.300 voertuigen tot Ingham, en 2.700 tot 3.400 voertuigen tot Tully. Zuidelijk van Innisfail rijden 5.700 voertuigen, ten noorden ervan 5.900 voertuigen. Dit stijgt verder richting Cairns van 7.400 naar 18.000 voertuigen, verder stijgend van 35.000 tot 50.000 voertuigen in de zuidelijke suburbs van Cairns.[16]

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway