Brug Śląsko-Dąbrowski

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Śląsko-Dąbrowski
DW629-PL.svg
Most Slasko-Dabrowski.jpg
Overspant Wisła
Rijstroken 2x1
Totale lengte 527 meter
Hoofdoverspanning ~80 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 21-07-1949
Verkeersintensiteit 24.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug Śląsko-Dąbrowski (Pools: Most Śląsko-Dąbrowski) is een liggerbrug in Polen. De brug overspant de rivier de Wisła in het centrum van de hoofdstad Warschau.

Kenmerken

De brug is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 527 meter en vier hoofdoverspanningen van circa 77-80 meter. De twee oostelijke overspanningen lijken net wat langer te zijn dan de overspanningen boven de rivier zelf. Exacte data zijn niet bekend. Het brugdek is 20,7 meter breed, met één rijstrook per richting en een trambaan in het midden. Tevens zijn er voetpaden. Voor fietsers is de brug minder geschikt als de Most Świętokrzyski.

Aan de zijde van het centrum van Warszawa sluit de Aleja Solidarności aan die met een tunnel onder het plac Zamkowy (Kasteelplein) heet gaat. Ook aan de zijde van de wijk Praga gaat de Aleja Solidarności verder als belangrijke stadsweg. De brug is een knelpunt omdat er maar één rijstrook per richting voor gemotoriseerd verkeer is, terwijl de aansluitende delen van de Aleja Solidarności twee of drie rijstroken per richting kennen.

Geschiedenis

Most Kierbedzia

De Most Kierbedzia.

De eerste brug op deze locatie was de Most Kierbedzia, een stalen vakwerkbrug van 474 meter lengte. Deze is tussen 1859 en 1864 aangelegd op initiatief van de Russische spoorwegen. De brug is uiteindelijk aangelegd als reguliere verkeersbrug. Het was de eerste moderne vaste brug over de Wisła bij Warszawa. De brug opende op 22 november 1864 voor het verkeer.

Op 5 augustus 1915 werden twee overspanningen van de brug opgeblazen door het terugtrekkende Russische leger. De brug is hersteld in 1916. De brug werd op 3 september 1944 opnieuw opgeblazen, dit keer door het terugtrekkende Duitse leger.

Most Śląsko-Dąbrowski

De brug is tussen 1947 en 1949 herbouwd met een dermate ander uiterlijk dat het niet wordt beschouwd als voortzetting van de oorspronkelijke Most Kierbedzia. De brug opende op 22 juli 1949 voor het verkeer. De brug had oorspronkelijk vier rijstroken, waarbij de middelste rijstroken werden gedeeld door trams en overig verkeer. Vanwege een renovatie van de tramlijn over de Aleje Jerozolimskie (Most Poniatowskiego) werden trams omgeleid, waarna de tramlijn 'tijdelijk' is afgescheiden van het overige verkeer in 2007. Na de renovatie is dat echter niet meer ongedaan gemaakt. De brug is in 1993 en 2009 gerenoveerd.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de provincie Śląskie (Silezië) en de regio Zagłębie Dąbrowskie die hebben bijgedragen aan de naoorlogse herbouw van Warszawa.

De oorspronkelijke Most Kierbedzia is vernoemd naar Stanisław Kierbedź (Russisch: Станислав Валерианович Кербедз) (1810-1899), een Pools-Russische ingenieur die de brug ontworpen heeft. Hij was ook majoor-generaal in het leger van het Russische Rijk.

Verkeersintensiteiten

In 2021 reden dagelijks 24.800 voertuigen over de brug, die daarmee één van de rustigste van Warschau was.

Zie ook

Referenties


Bruggen over de Wisła in Warszawa

Most Marii Skłodowskiej-CurieMost gen. Stefana Grota-RoweckiegoMost GdańskiMost Śląsko-DąbrowskiMost ŚwiętokrzyskiMost PoniatowskiegoMost ŁazienkowskiMost Siekierkowski