Brug Świętokrzyski

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Świętokrzyski
DW719-PL.svg
Most Swietokrzyski.jpg
Overspant Wisła
Rijstroken 2x2
Totale lengte 430 meter
Hoofdoverspanning 180 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 06-10-2000
Verkeersintensiteit 22.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug Świętokrzyski (Pools: most Świętokrzyski) is een tuibrug in Polen. De brug overspant de rivier de Wisła in de hoofdstad Warschau.

Kenmerken

De brug is een betonnen tuibrug met een totale lengte van 430 meter en een hoofdoverspanning van 180 meter. De brug heeft één A-vormige pyloon waar het brugdek tussen hangt. De brug heeft een layout van 30 + 40 + 40 + 180 + 140 + 37 + 12 meter. De pyloon is 90 meter hoog. Het brugdek is 30,8 meter breed, met 2x2 rijstroken van de DW719 die 2x2 rijstroken telt. Aan weerszijden zijn brede fiets/voetpaden.

Aan de kant van het centrum gaat de weg over de Tunel Wisłostrady heen. De Wisłostrada geeft alleen indirect toegang tot de brug. De weg over de brug splitst zich in twee éénrichtingswegen in het centrum van Warszawa. Aan de oostkant is een kruispunt met verkeerslichten met de DK61. Van alle bruggen over de Wisła in Warszawa heeft de Most Świętokrzyski het minste belang.

Geschiedenis

Ongeveer 350 meter stroomopwaarts van de huidige brug was vroeger een spoorbrug die uitgevoerd was als boogbrug met 5 bogen. De voornaamste verkeersbrug was destijds de 800 meter stroomopwaarts gelegen Most Poniatowskiego. 1.100 meter stroomafwaarts lag de voorganger van de Most Śląsko-Dąbrowski. In 1985 werd de Most Syreny gebouwd, een tijdelijke vakwerkbrug die in 3 maanden werd aangelegd als omleidingsroute ten tijde van de renovatie van de Most Poniatowskiego. Deze brug lag pal naast de Most Świętokrzyski en is in 2000 gesloopt.

De Most Świętokrzyski is tussen 1998 en 2000 gebouwd. De aanleg begon op 28 september 1998 en de brug werd op 6 oktober 2000 opengesteld voor het verkeer. De aanleg van een tuibrug was destijds controversieel, tegenstanders dachten dat het de skyline van de stad zou ruïneren. Het bleek echter een perfecte landmark en symbool voor de stad te worden.

De brug sluit slecht aan op het hoofdwegennet van Warszawa en het gebruik ervan bleef achter bij de verwachtingen. Voor fietsers is het wel één van de belangrijkste bruggen, met name omdat in 2007 het voetpad op de Most Śląsko-Dąbrowski werd afgesloten. De brug heeft een tweerichtingen fietspad aan beide zijden.

Verkeersintensiteiten

In 2021 reden dagelijks 22.100 voertuigen over de brug, die daarmee de minst drukke brug over de Wisła in Warschau is.

Zie ook

Referenties


Bruggen over de Wisła in Warszawa

Most Marii Skłodowskiej-CurieMost gen. Stefana Grota-RoweckiegoMost GdańskiMost Śląsko-DąbrowskiMost ŚwiętokrzyskiMost PoniatowskiegoMost ŁazienkowskiMost Siekierkowski