Oude Rijnbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Brug A44)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude Rijnbrug
NLA044.svg
Oude Rijnbrug A44.jpg
Overspant Oude Rijn
Rijstroken 2x2
Totale lengte 230 meter
Hoofdoverspanning 27 meter
Hoogte brugdek 4,90 meter (beweegbare deel)
Openstelling 1966
Verkeersintensiteit 49.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Oude Rijnbrug ook wel aangeduid als Brug A44 is een beweegbare brug over de rivier de Oude Rijn in de rijksweg A44 bij Leiden in de provincie Zuid-Holland.

Kenmerken

De Oude Rijnbrug in aanbouw in 1965.

De brug is uitgevoerd als een basculebrug met twee afzonderlijke kleppen voor de snelweg en een aparte klep voor de parallelweg langs de A44. De brugkleppen zijn niet allemaal even lang, omdat de brug de Oude Rijn schuin kruist. Hoewel de overspanning van de Oude Rijn zelf niet erg groot is heeft de brug lange aanbruggen. Deze aanbruggen overspannen ook de parallelwegen Voorschoterweg aan de zuidkant en de Rhijnhofweg aan de noordzijde van de rivier waardoor de totale lengte op zo'n 230 meter uitkomt. De A44 heeft op de brug 2x2 rijstroken zonder vluchtstroken. Echter de brug doet minder krap aan dan de Kaagbrug bij Sassenheim, omdat de rijstroken hier iets breder zijn en beide rijbanen redresseerstroken hebben. Ten noorden van de brug ligt de aansluiting Leiden met de N206 en ten zuiden ligt de halve aansluiting Leiden-Zuid.

Geschiedenis

Het segment van de A44 waar de Oude Rijnbrug deel van uitmaakt is een stuk jonger dan de A44 tussen Sassenheim en Leiden en is opengesteld in 1966. Voor die tijd liep de rijksweg over de oostelijker gelegen Haagse Schouwweg die nog steeds bestaat.

Toekomst

Het segment van de A44 met de Oude Rijnbrug is onderdeel van de toekomstige Rijnlandroute. Er komt een nieuwe weg te liggen die de A44 met de A4 moet gaan verbinden. Verder wordt de N206 die ten noorden van de brug aansluit opgewaardeerd. De A44 tussen deze twee punten wordt uitgebouwd naar 2x4 rijstroken waarbij de twee buitenste rijstroken in beide richtingen weefstroken worden tussen de aansluiting Leiden en het nieuw aan te leggen knooppunt Ommedijk. Dit houdt in dat de huidige brug plaats gaat maken voor een nieuwe bredere brug. De halve aansluiting Leiden-Zuid zal in aangepaste vorm blijven bestaan.

Verkeersintensiteiten

In 2019 maakten dagelijks 49.200 voertuigen van de brug gebruik.[1]

Links

Referenties

  1. INWEVA 2019