Betlembrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Brug Amsterdam-Rijnkanaal (A9))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Betlembrug
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Rijstroken 4+2+3
Totale lengte 354 meter
Hoofdoverspanning 140 meter
Hoogte brugdek 10 meter
Openstelling 22-08-2016
Verkeersintensiteit 74.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Betlembrug, ook bekend als de Tweede Muiderbrug, is een kokerbrug in Nederland, onderdeel van de A9 in het knooppunt Diemen.

Kenmerken

De brug heeft ten opzichte van de naastgelegen Muiderbrug in de A1 een vergelijkbare lengte van in totaal 354 meter. De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal op ongeveer 150 - 200 meter ten zuiden van de Muiderbrug. De brug bestaat feitelijk uit drie overspanningen naast elkaar, 17 meter breed (zuid), 11 meter breed (midden) en 21 meter breed (noord). De brug telt 9 rijstroken, te weten 4 rijstroken richting westen, een 2-strooks wisselbaan en 3 rijstroken richting oosten. Ten oosten van de brug bevindt zich de samenvoeging met de A1 richting Almere/Amersfoort.

De brug bestaat uit een betonnen kokerliggerbrug die volgens het cantileverprincipe is uitgebouwd. Aan beide kanten staan de brugpijlers op de oever. De doorvaarthoogte bedraagt 10 meter, het brugdek ligt hoger dan de oude Muiderbrug en de nabijgelegen spoorbrug. De brug heeft geen opbouw boven het brugdek zoals de naastgelegen Muiderbrug. De hoofdoverspanning bedraagt 140 meter.

Geschiedenis

De Betlembrug is een onderdeel van het tracébesluit Schiphol - Amsterdam - Almere, dat een grootscheepse uitbreiding van de A1, A6, A9 en A10 omvat. Dit project is in 2006 opgestart toen bleek dat een directe verbinding tussen de A6 en A9 politiek niet haalbaar was. Het is het grootste en duurste wegenproject ooit uitgevoerd in Nederland, met een kostprijs van € 4,5 miljard. Hiervoor wordt ruim 60 kilometer snelweg drastisch verbreed en worden 100 kunstwerken aangepast of nieuw gebouwd. Het tracébesluit is op 21 maart 2011 genomen en werd op 4 januari 2012 onherroepelijk.

Een render van de brug.

De aanleg van de brug begon op 10 februari 2014.[1] Op 30 juni 2015 werd het eerste deel van de brug gesloten.[2] De aanleg van de brug was onderdeel van het megaproject Schiphol-Amsterdam-Almere, deelproject A1/A6 Diemen - Almere. Dit deelproject moest in 2020 gereed zijn, alhoewel de brug zelf al op 22 augustus 2016 in gebruik is genomen voor verkeer richting Amersfoort. Dit viel samen met de openstelling van de rijbaan van de A1 in oostelijke richting door het Aquaduct Vechtzicht. Op 13 maart 2017 opende de rijbaan van Amersfoort richting Amstelveen voor het verkeer.[3] Op 4 oktober 2017 werd de wisselbaan op de brug in gebruik genomen.

Herstelwerkzaamheden

Inspecties maakten begin 2018 duidelijk dat het westelijk landhoofd van de Betlemburg zich langzaam verplaatst. De voegovergang tussen de brug en het landhoofd wordt daardoor dichtgedrukt, waardoor de brug niet meer kan krimpen en uitzetten zoals het ontworpen is. De verplaatsing is een gevolg van een onverwachte vervorming van de bodem. Er zijn tijdelijk vijzels geplaatst om de beweging op te vangen, maar de brug voldoet niet meer aan de eisen die bij nieuwbouwconditie horen. De aannemer van het project Schiphol-Amsterdam-Almere heeft een onderhoudsverplichting tot 2042 en begon in mei 2019 met herstelwerkzaamheden die tot 2021 duurden. Bij het herstel is hoofdzakelijk onder de brug gewerkt en heeft het verkeer weinig hinder.[4]

Naamgeving

Betlem, ook wel Bad Betlem, was een recreatieoord aan het Amsterdam-Rijnkanaal (dat destijds het Merwedekanaal heette). Het was gelegen aan de westkant van het kanaal, tussen wat nu de Betlembrug en Muiderbrug zijn. Het recreatieoord bestond vanaf 1927 tot in de jaren '30 en was in eigendom van ondernemer Hermanus Betlem. Het is later aangekocht door de overheid. In 1942 maakte de Duitse bezetter er een werkkamp voor Joodse mannen van. Na de Tweede Wereldoorlog had het terrein diverse functies en eigenaars.[5] De Betlembrug is recht over de oude vijver van het recreatieoord aangelegd.

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks 74.100 voertuigen over de brug.[6]

Afbeeldingen

De Betlembrug vanaf het zuiden gezien.
De onderzijde van de Betlembrug, met links de Muiderbrug.

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Amsterdam

AmsterdamsebrugCoentunnelGaasperdammertunnelIJtunnelKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugTweede MuiderbrugPiet HeintunnelRozenoordbrugSpaarndammertunnel

BetlembrugMuiderbrugSchellingwouderbrugSchinkelbrugSchipholtunnelUyllanderbrugVelsertunnelWaterwolftunnelWeesperbrugWijkertunnelZeeburgerbrugZeeburgertunnelTunnel Zuidas