Brug Elżbieta Zawacka

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most im. gen. Elżbiety Zawackiej
DK91-PL.svg
Most Elzbieta Zawacka.jpg
Overspant Wisła
Rijstroken 2x2
Totale lengte 4.100 meter
Hoofdoverspanning 2 x 270 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 08-12-2013
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Brug Elżbieta Zawacka (Pools: Most im. gen. Elżbiety Zawackiej, brug brigadier generaal Elżbieta Zawacka) is een boogbrug in Polen, gelegen over de rivier de Wisła in de stad Toruń.

Kenmerken

De brug is in totaal 4.100 meter lang inclusief aanbruggen en heeft twee hoofdoverspanningen van 270 meter achter elkaar. De hoofdoverspanningen zijn uitgevoerd als stalen boogbrug. Het brugdek is 30 meter breed en heeft 2x2 rijstroken. De brug is gelegen in het oosten van Toruń en overspant de rivier de Wisła. De brug wordt vaak ook de mostem Wschodnim (oostelijke brug) genaamd vanwege de ligging. Aan de noordkant van de brug is een deels ongelijkvloers stedelijk knooppunt met de DK80. Dit heet de estakada im. Marka Sudaka . De brug sluit aan op de centrumring en twee oost-westverbindingen. Aan de zuidkant sluit de brug aan op de DK91 richting de A1.

Geschiedenis

De brug is tussen 2010 en 2013 aangelegd. Bij de aanleg is ook een kleine tuibrug in de noordelijke stedelijke knoop aangelegd. Bij de bouw zijn de stalen bogen op de oever gebouwd en daarna ingevaren. Vervolgens is het brugdek aan de tuien bevestigd. De brug is op 8 december 2013 opengesteld.[1]

De brug is vernoemd naar Elżbieta Zawacka (1909-2009), een Poolse professor en vrijheidsstrijder tijdens de tweede wereldoorlog. Ze werd in 2006 door president Lech Kaczyński naar brigadier generaal gepromoveerd. Elżbieta Zawacka is in Toruń geboren en werd door de communistische veiligheidsdienst tussen 1951 en 1955 opgesloten in de gevangenis.

Zie ook

Externe links

Referenties