Brug Gdański

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Gdański
DW637-PL.svg
Most Gdanski.jpg
Overspant Wisła
Rijstroken 1x4
Totale lengte 407 meter
Hoofdoverspanning 68 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 31-07-1959
Verkeersintensiteit 43.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug Gdański (Pools: Most Gdański) is een dubbeldeks vakwerkbrug in Polen. De brug overspant de rivier de Wisła in het centrum van de hoofdstad Warschau.

Kenmerken

De Most Gdański is een dubbeldeks stalen vakwerkbrug. De brug is 407 meter lang en heeft zes overspanningen van 68 meter lengte. De brug heeft twee dekken, op het onderste dek loopt een trambaan, op het bovenste, bredere dek de Aleja Stefana Starzyńskiego met 4 rijstroken zonder rijbaanscheiding. Tevens zijn er voetpaden. De brug splitst aan beide einden in twee rijbanen waar de trambaan tussen ligt. Op circa 17 meter afstand van de brug staat een spoorbrug.

Geschiedenis

Most przy Cytadeli

De oorspronkelijke Most Kierbedzia (huidige Most Śląsko-Dąbrowski) bij het centrum was gepland als spoorbrug, maar is uiteindelijk in 1864 opengesteld als verkeersbrug zonder spoorlijn. Daarom was een tweede brug noodzakelijk als spoorbrug. Deze is tussen 1873 en 1875 aangelegd en opende in november 1875 voor het verkeer. Dit werd later de Most przy Cytadeli (Brug bij de Citadel) genoemd. De brug was nogal smal en was een dubbeldeks brug met slechts één spoorlijn bovenop en algemene verkeer onderop. De Most Gdański was destijds de noordelijkste brug over de Wisła in de regio Warszawa.

De brug werd een knelpunt voor het treinverkeer omdat er maar één spoor was. In 1908 is daarom een tweesporige brug ernaast gebouwd. Beide bruggen werden door het terugtrekkende Russische leger op 5 augustus 1915 opgeblazen. De oorspronkelijke brug uit 1875 is daarna herbouwd door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bredere spoorbrug is in 1920 herbouwd. Beide bruggen zijn op 13 september 1944 opnieuw opgeblazen, dit keer door het terugtrekkende Duitse leger.

Most Gdański

Na de Tweede Wereldoorlog was er enige tijd een noodbrug. Het meeste verkeer over de Wisła werd in de eerste jaren na de oorlog afgewikkeld over de bruggen dichter bij het centrum. De spoorbrug is op 5 april 1946 weer in gebruik genomen. Een definitieve vervanging van de verkeersbrug is tussen 1957 en 1959 gebouwd en opende op 31 juli 1959 voor het verkeer. De brug is deels gebouwd op de oorspronkelijke brugpijlers uit 1875. Tot de Most gen. Stefana Grota-Roweckiego in 1981 opende was dit de noordelijkste brug over de Wisła rond Warszawa. Tussen 2005 en 2007 is ten oosten van de brug in de wijk Praga een ongelijkvloerse aansluiting gebouwd.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de Ulica Wybrzeże Gdańskie, onderdeel van de Wisłostrada op de linkeroever van de Wisła.

Verkeersintensiteiten

In 2021 reden dagelijks 43.900 voertuigen over de brug.

Zie ook

Referenties


Bruggen over de Wisła in Warszawa

Most Marii Skłodowskiej-CurieMost gen. Stefana Grota-RoweckiegoMost GdańskiMost Śląsko-DąbrowskiMost ŚwiętokrzyskiMost PoniatowskiegoMost ŁazienkowskiMost Siekierkowski