Brug Kootstertille

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug Kootstertille
Overspant Prinses Margrietkanaal
Rijstroken 1x2
Totale lengte 99 meter
Hoofdoverspanning 19 meter
Hoogte brugdek 6,6 meter
Openstelling 22-07-1940 / 22-11-1963
Verkeersintensiteit mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug Kootstertille is een ophaalbrug in Nederland, gelegen in de provincie Friesland. De brug van de N369 overspant het Prinses Margrietkanaal bij Kootstertille.

Kenmerken

De Brug Kootstertille is een conventionele ophaalbrug met aanbruggen. De totale bruglengte bedraagt 99 meter, met zes overspanningen. De grootste overspanning bedraagt 18,9 meter, dit is een vast deel van de brug en bestaat net als de aanbruggen uit een liggerbrug. Het beweegbare deel heeft een doorvaartbreedte van 12 meter. Het brugdek is in gesloten toestand 6,6 meter hoog.

Het brugdek is circa 14 meter breed, het bestaat uit een hoofdrijbaan van de N369 en een parallelweg. De N369 vormt ter plekke de omlegging van Kootstertille en Drogeham. Nabij de brug bevindt zich betrekkelijk grootschalige industrie, waaronder een grote producent van betonnen liggers en een asfaltcentrale. Daardoor wordt de brug relatief intensief bereden door zwaar vrachtverkeer, sinds 2021 is er echter een gewichtsbeperking van 30 ton.

Geschiedenis

Toen het Prinses Margrietkanaal in de jaren '30 werd gegraven is hier een draaibrug aangelegd, die op 22 juli 1940 in gebruik werd genomen. Deze brug werd al relatief snel vervangen door een grotere ophaalbrug, die op 22 november 1963 is opengesteld voor het verkeer.[1] Omstreeks 1995 zijn de aanbruggen en de vaste overspanning verbreed door uitbreiding met een extra kokerligger. Aansluitend is in 2002 ook het beweegbare brugdeel verbreed, waarmee het einde van de theoretische levensduur van de betonconstructie op 2044 is gekomen. Op 11 oktober 2021 is de brug bij Kootstertille afgesloten voor vrachtverkeer zwaarder dan 30 ton.[2]

Toekomst

In het kader van de opwaardering van de vaarweg Lemmer - Delfzijl is gekeken of de bruggen bij Kootstertille en Schuilenburg vervangen kan worden door een aquaduct. De conclusie uit een eerste onderzoek was dat een aquaduct haalbaar was, maar niet ter vervanging van beide bruggen.[3] Een aquaduct bij Kootstertille in de N369 ligt het meest voor de hand.

In november 2022 is een startdocument voor een MIRT-Verkenning gepubliceerd.[4] Hierin werden vijf alternatieven onderzocht:

  • 1. Vaste brug zonder middenpijler met een doorvaarthoogte van minimaal 9,1 m t.o.v. Maatgevend Hoogwater Stand (MHS);
  • 2. Vaste brug met een doorvaarthoogte van minimaal 9,1 m t.o.v. MHS met uitneembaar deel voor bijzonder transporten;
  • 3. Beweegbare brug met een doorvaarthoogte van minimaal 9,1 m t.o.v. MHS;
  • 4. Beweegbare brug met een doorvaarthoogte van minimaal 7,4 m t.o.v. MHS;
  • 5. Aquaduct.

Referenties