Brug Marie Skłodowska-Curie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Marii

Skłodowskiej-Curie

Blank.png
Most Curie Warszawa.jpg
Overspant Wisła
Rijstroken 2x3
Totale lengte 795 meter
Hoofdoverspanning 160 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 24-03-2012
Verkeersintensiteit 69.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug Marie Skłodowska-Curie (Pools: most Marii Skłodowskiej-Curie), is een kokerbrug in Polen. De brug overspant de rivier de Wisła in het noorden van de hoofdstad Warschau.

Kenmerken

De brug bestaat uit drie aparte overspanningen naast elkaar. Dit zijn allen stalen kokerbruggen op een betonnen brugpijler. De brug is in totaal 795 meter lang en heeft een hoofdoverspanning van 160 meter. De zuidelijke twee bruggen zijn voor het verkeer op de Trasa Mostu Północnego, met 2x3 rijstroken. De noordelijke brug is voor een light rail. De brug verwerkt voornamelijk stedelijk verkeer tussen de wijk Białołęka op de rechteroever en de wijk Bielany op de linkeroever. Het is de noordelijkste brug over de Wisła bij Warszawa.

Geschiedenis

In 2002 werd een overeenkomst getekend om de brug aan te leggen. Het is de eerste brug op deze locatie. Oorspronkelijke plannen voorzagen een tuibrug. De brug ging op 3 juni 2009 in aanleg en was gepland om eind 2011 opengesteld te worden. De brug opende uiteindelijk op 24 maart 2012 voor het verkeer. De spoorbrug opende op 21 januari 2013 met de ingebruikname van de tram. De brug was tussen 2013 en 2015 een omleidingsroute voor verkeer vanwege grootschalige werkzaamheden aan de Most gen. Stefana Grota-Roweckiego.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Marie Skłodowska-Curie (1867-1934), een Pools-Franse schei- en natuurkundige. Ze was een pionier op het gebied van radioactiviteit. De eenheid curie is naar haar en haar man vernoemd. Marie Skłodowska was geboren in Warszawa.

Ten tijde van de aanleg stond de brug simpelweg bekend als de 'Most Północnego' (noordelijke brug). Op 1 december 2011 werd de naam gewijzigd naar most Marii Skłodowskiej-Curie. De naamkeuze was controversieel. Men wilde de brug liever noemen naar paus Johannes Paulus II (Karol Józef Wojtyła).

Verkeersintensiteiten

In 2014 reden dagelijks 79.700 voertuigen over de brug. Dit is voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door toenmalige werkzaamheden op de Most gen. Stefana Grota-Roweckiego. In 2021 lagen de intensiteiten wat lager op 69.500 voertuigen per dag.

Zie ook

Referenties


Bruggen over de Wisła in Warszawa

Most Marii Skłodowskiej-CurieMost gen. Stefana Grota-RoweckiegoMost GdańskiMost Śląsko-DąbrowskiMost ŚwiętokrzyskiMost PoniatowskiegoMost ŁazienkowskiMost Siekierkowski