Brug bij Arendonk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug bij Arendonk
E34 BE.svg
Blank.png
Overspant Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten
Rijstroken 2x2
Totale lengte 85 meter
Hoofdoverspanning ~30 meter
Hoogte brugdek 5,40 meter[1]
Openstelling 1973
Verkeersintensiteit 25.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug bij Arendonk is een korte liggerbrug in België. De brug is onderdeel van de E34 en heeft een totale lengte van 85 meter.

Kenmerken

De Brug bij Arendonk heeft drie overspanningen en overbrugt hiermee het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Het brugdek heeft een hoogte van 5,40 meter. De hoofdoverspanning van de brug die het kanaal overspant, heeft een geschatte lengte van ongeveer 30 meter. Precieze lengtes van de overspanningen en exacte breedtes van het brugdek zijn helaas niet bekend. Het brugdek van de brug heeft 2x2 rijstroken met vluchtstroken. In de middenberm van de brug is een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken aanwezig. De brug is gelegen ten zuidoosten van het plaatsje Arendonk en bevindt zich tussen de aansluiting Retie en het ecoduct Kempengrens, dat op de grens met Nederland ligt.

Geschiedenis

De aanleg van het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten begon in 1844 en twee jaar later was het stuk tussen Dessel en Turnhout afgewerkt. Het stuk tussen Turnhout en Schoten was er één van een langere adem en was pas in 1875 klaar. Vanaf 1875 werd het kanaal ook steeds drukker omdat het kanaal door haar completering aantrekkelijker werd voor doorgaande scheepvaart.

De Brug bij Arendonk is vermoedelijk in de vroege jaren 70 van de 20e eeuw aangelegd. De brug is geopend in 1973, toen de E34 tussen Turnhout-West en de Nederlandse grens opende voor verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 25.000 voertuigen gebruik van de brug.

Referenties