Brug bij Knybawa

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Knybawski
DK22-PL.svg
Most Knybawski.jpg
Overspant Wisła
Rijstroken 1x2
Totale lengte 982,5 meter
Hoofdoverspanning ~142 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1941 / 1950
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug bij Knybawa (Pools: Most Knybawski) is een liggerbrug in Polen, gelegen over de Wisła bij Knybawa, ten zuiden van Tczew. De brug is onderdeel van de DK22.

Kenmerken

De brug is een stalen liggerbrug, met massieve liggers. De totale bruglengte bedraagt 982,5 meter. De westelijke drie overspanningen vormen de hoofdbrug over de Wisła, met twee overspanningen van circa 140 meter en een iets kortere overspanning van circa 120 meter. De oostelijke brughelft is een aanbrug over de uiterwaarden met kortere overspanningen. Het brugdek is 18,6 meter breed, met een 12 meter brede rijbaan van de DK22, die van Starogard Gdański naar Malbork voert. De brug ligt ongeveer 5 kilometer stroomopwaarts van de historische Brug bij Tczew.

Geschiedenis

De planning van de brug begon in 1935, destijds was de westoever van de Wisła gelegen in de Poolse Corridor. De brug zou dus komen op de grens van Polen en Duitsland, deze moest de historische Brug bij Tczew gaan vervangen voor gemotoriseerd verkeer.

De bouw startte direct na het begin van de Tweede Wereldoorlog in september 1939 en de brug is in maart 1941 in gebruik genomen. Het was destijds één van de belangrijkste bruggen over de Wisła, als verbinding naar Königsberg (Kaliningrad). De brug was gepland als onderdeel van de Berlinka. Het was ook de meest noordelijke plek waar het verkeer de Wisła kon kruisen, aangezien de brug bij Tczew in 1939 opgeblazen werd.

De brug was vanwege het strategische belang goed verdedigd, met luchtafweer die rond de brug gestationeerd was. De brug is uiteindelijk in januari 1945 opgeblazen door het terugtrekkende Duitse leger. De hoofdoverspanningen belanden in de Wisła, maar de serie oostelijke hangbruggen zijn onbeschadigd gebleven.[1] De brug is na de Tweede Wereldoorlog hersteld, deels met onbeschadigde liggers en deels met nieuwe liggers die in Gdańsk geproduceerd werden. De brug is op 17 december 1950 weer in gebruik genomen.[2]

Zie ook

Referenties