Brug bij Landegem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug bij Landegem
Overspant Kanaal van Schipdonk
Rijstroken 2x3
Totale lengte 102 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 7,60 meter
Openstelling 1949
Verkeersintensiteit 62.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug bij Landegem, ook wel bekend in de scheepvaart als de Brug in de E40, is een kokerliggerbrug in België, gelegen in de E40, bij Landegem. De brug overspant het Kanaal van Schipdonk en heeft een lengte van ongeveer 102 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een kokerliggerbrug met 2x3 rijstroken. De brug heeft geen vluchtstroken. De brug overspant het Kanaal van Schipdonk, officieel het Afleidingskanaal van de Leie genoemd. De brug kent 3 overspanningen waarvan de hoofdoverspanning het kanaal overbrugt. De brug ligt aan de zuidwestzijde van de plaats Landegem. Het brugdek ligt op een hoogte van 7,60 meter. Van de brug zijn verder weinig afmetingen bekend. De brug is gelegen ten oosten van de aansluiting Nevele. De aansluiting Drongen volgt ten oosten van de brug.

Geschiedenis

Het graven van het Kanaal van Schipdonk was destijds één van de eerste grote infrastructuurwerken van België. De aanleg van het kanaal begon in 1846 en was 14 jaar later, in 1860 gereed.

De brug is vermoedelijk in het midden van de jaren 40 van de 20e eeuw aangelegd, en behoort hiermee tot één van de oudere snelwegbruggen van België. De Brug bij Landegem werd in 1949 geopend voor verkeer, toen de E40 tussen Drongen en Aalter opende voor verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 62.000 voertuigen gebruik van de Brug bij Landegem. De brug heeft met haar 2x3 rijstroken nog meer dan genoeg restcapaciteit.

Referenties