Brug over de Houtribsluizen

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over de Houtribsluizen
NLN307.svg
Brug over de Houtribsluizen.jpg
Overspant Houtribsluizen
Rijstroken 1x2
Totale lengte 186 + 280 meter
Hoofdoverspanning 21 meter
Hoogte brugdek 7 meter
Openstelling 14-12-1976
Verkeersintensiteit 8.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug over de Houtribsluizen, soms ook genaamd de Houtribsluisbrug en de Houtribcomplexbrug zijn twee bruggen bij Lelystad. De bruggen overspannen de Houtribsluizen en het spuicomplex. De bruggen over de Houtribsluizen zijn twee beweegbare basculebruggen, de brug over het Spuicomplex is een vaste brug. Over de brug verloopt de N307 van Lelystad naar Enkhuizen, over de Houtribdijk.

Kenmerken

De basculebruggen in geopende toestand.

Bruggen over de Houtribsluizen

De bruggen over de Houtribsluizen zijn twee basculebruggen die elk onafhankelijk van elkaar een sluiskolk overspannen. De totale bruglengte bedraagt 186 meter, dit bestaat uit een aantal liggeroverspanningen, een deel over beide basculekelders en de basculebruggen zelf. Beide basculebruggen hebben identieke afmetingen met een beweegbaar deel van 21 meter lengte. Beide beweegbare delen worden gescheiden door een liggerbrug van 22 meter. Tussen beide sluiskolken en tegen de liggerbrug aan is de bedieningscentrale en de Centrale Meldpost IJsselmeergebied gelegen.

De schutsluizen zijn 190 meter lang en 18 meter breed, geschikt voor schepen tot 5.000 ton, inclusief de tweebaks duwvaart. De brug is in gesloten toestand ongeveer 7 meter hoog. Bij geopende brug is de doorvaarthoogte onbeperkt. De sluizen en de bruggen worden 24 uur per dag en 365 dagen per jaar bediend.

Brug over het spuicomplex

De brug over de spuisluis.

Ongeveer 260 meter ten westen van de bruggen over de sluizen bevindt zich de 280 meter lange brug over het spuicomplex en een deel van de Markerstrekdam. Dit is een vaste brug met betonnen liggers. De brug heeft 12 overspanningen van elk circa 23 meter. De spuisluis bestaat uit 6 sluisdeuren en 7 heftorens. De spuisluis kan maximaal 630 m³ water per seconde spuien.

Geschiedenis

Bij de aanleg van van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad was voorzien dat de primaire vaarroute via de oostelijke helft van het Markermeer en het IJsselmeer zou verlopen. Aan de kant van Enkhuizen is één kleine sluiskolk aangelegd terwijl de Houtribsluizen ontworpen waren met twee grote sluiskolken. Het sluizencomplex kwam in 1975 gereed, de weg over de Houtribdijk is op 14 december 1976 officieel geopend.

Beheer

De brug en sluizen zijn in het beheer van Rijkswaterstaat. De N307 over de brug is in het beheer van de provincie Flevoland.

Referenties