Brug over de Noord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over de Noord
Overspant Noord
Rijstroken 1x2
Totale lengte 295 meter
Hoofdoverspanning 184 meter
Hoogte brugdek 13 meter
Openstelling 11-1939
Verkeersintensiteit 20.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De brug over de Noord, ook wel Alblasserdamsebrug is een stalen boogbrug in Nederland, gelegen in de rijksweg N915 en overspant de rivier de Noord tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam. De brug heeft een totale overspanning van 295 meter en een hoofdoverspanning van 184 meter.

Kenmerken

De Brug over de Noord ligt halverwege de rivier de Noord en is de enige brug over deze rivier. De Noord stroomt tussen de Beneden-Merwede en de Lek. De brug verbindt Hendrik-Ido-Ambacht met Alblasserdam in de regio Rotterdam/Dordrecht. De brug is uitgevoerd als een stalen boogbrug en telt 2 rijstroken, 1 busbaan en voorzieningen voor langzaam verkeer aan beide zijden. Het brugdek is 19 meter breed.[1] De boogbrug is gelegen in industrieel havengebied. Direct ten noorden van de brug over de Noord ligt de Noordtunnel waardoor de A15 loopt. Gevaarlijke stoffen dienen van de brug over de Noord gebruik te maken. De boogbrug is zelf niet beweegbaar, maar aan de oostkant bevindt zich een aparte basculebrug die open kan voor de scheepvaart.

Geschiedenis

Het naderen van de brug in 1989.
De brug vlak voor openstelling in 1939.

De brug over de Noord is in november 1939 opengesteld voor het verkeer.

Doordat de brug ontbrak op Duitse stafkaarten, vormde deze in de meidagen van 1940 geen direct doelwit van de Duitse Blitzkrieg. Men spreekt wel eens over De Vergeten Brug. Juist doordat de Duitsers de brug niet in de eerste uren van de inval hadden ingenomen, is er in die meidagen hard gevochten rond Alblasserdam - ook omdat de brug toegang zou bieden tot Rotterdam waarom ook hard werd gevochten.[2]

De brug is gebouwd in het kader van het rijkswegenplan 1927 en was onderdeel van de rijksweg 15. De brug was onderdeel van de bewegwijzerde A15, maar had de status van een autoweg met een maximumsnelheid van 70 km/h. De brug had indertijd vier rijstroken zonder fysieke scheiding tussen de rijrichtingen. Pas in 1992 is de naastgelegen Noordtunnel opengesteld, waarna de brug over de Noord geen knelpunt meer vormde voor het oost-westverkeer in de regio. De brug is toen onderdeel geworden van de rijksweg N915. De brug dient tegenwoordig voor lokaal verkeer, het vervoer van gevaarlijke stoffen en als omleidingsroute wanneer er onderhoud of incidenten zijn in de Noordtunnel.

Tussen 2023 en 2026 zijn de technische installaties van de brug vervangen.[3]

Verkeersintensiteiten

De brug met vier rijstroken in 1989.
Het afzinken van de elementen van de Noordtunnel.

In 2006 maakten dagelijks 16.300 voertuigen per etmaal van de brug gebruik, die hiermee geen knelpunt is. In 2015 maakten dagelijks 20.900 voertuigen van de brug gebruik.[4] De toename komt mogelijk door toegenomen sluipverkeer vanwege de congestie op A15.

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelRottemerentunnel

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel