Brug over de Zuid-Willemsvaart (Maasmechelen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over de Zuid-Willemsvaart

(Maasmechelen)

E314 BE.svg
Blank.png
Overspant Zuid-Willemsvaart
Rijstroken 2x2
Totale lengte 118 meter
Hoofdoverspanning ~55 meter
Hoogte brugdek 7,05 meter
Openstelling 1973
Verkeersintensiteit 50.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug over de Zuid-Willemsvaart bij Maasmechelen, in de scheepvaart ook wel bekend als de Wegbrug E314 is een liggerbrug in België, gelegen in de E314 bij Maasmechelen, noordelijk van de steden Maastricht en Liège. De brug heeft een lengte van 118 meter en heeft 3 overspanningen.

Kenmerken

De Brug over de Zuid-Willemsvaart bij Maasmechelen is gelegen tussen de aansluiting Maasmechelen, westelijk van de brug, en de Scharbergbrug op de Nederlandse grens, een stuk ten oosten van de brug. De brug overspant de Zuid-Willemsvaart, die de Maas en het Kanaal Bocholt-Herentals met elkaar verbindt. De brug ligt bij de plaats Maasmechelen en heeft een hoogte van 7,05 meter. De brug heeft een lengte van ongeveer 118 meter en kent 3 overspanningen. De middelste overspanning is de hoofdoverspanning en kent een lengte van ongeveer 55 meter. Exacte dimensies van de overspanningen en de breedte van de brug zijn onbekend. Het brugdek bestaat uit 2x2 rijstroken met vluchtstroken. In de middenberm van de brug is ruimte voor een eventuele 3e rijstrook.

Geschiedenis

De eerste delen van de Zuid-Willemsvaart zijn al in het begin van de 19e eeuw gegraven tijdens de overheersing van Napoleon Bonaparte. Onder Willem I werd het kanaal in 1826 gecompleteerd. In de 20e eeuw is het kanaal verder verbreed en rechtgetrokken.

De Brug over de Zuid-Willemsvaart is vermoedelijk in het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw aangelegd. De brug werd in 1973 geopend, toen de E314 opende tussen Houthalen en de Nederlandse grens.

Verkeersintensiteiten

Er rijden ongeveer 50.000 voertuigen per dag over de brug bij Maasmechelen.

Referenties