Brug over het Albertkanaal (Lummen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over het Albertkanaal

(Lummen)

E314 BE.svg
Blank.png
Overspant Albertkanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 212 meter
Hoofdoverspanning ~105 meter
Hoogte brugdek 9 meter
Openstelling 1971
Verkeersintensiteit 53.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug over het Albertkanaal bij Lummen, in de scheepvaart bekend als de Brug in E314 is een kokerliggerbrug in België, gelegen in de E314 bij Lummen, noordwestelijk van de stad Hasselt. De brug heeft een lengte van 212 meter en heeft 3 overspanningen.

Kenmerken

De Brug over het Albertkanaal bij Lummen is gelegen tussen het knooppunt Lummen, westelijk van de brug, en de aansluiting Zolder Terlaemen een stuk ten oosten van de brug. De brug overspant de Albertkanaal, dat de rivieren Maas bij Luik en de Schelde bij Antwerpen met elkaar verbindt. De brug ligt bij het plaatsje Lummen en heeft een hoogte van 9 meter. De brug heeft een lengte van ongeveer 212 meter en kent 3 overspanningen. De middelste overspanning is de hoofdoverspanning en kent een lengte van ongeveer 105 meter. Exacte dimensies van de overspanningen en de breedte van de brug zijn onbekend. Het brugdek bestaat uit 2x2 rijstroken zonder vluchtstroken. De brug is voor Belgische begrippen erg krap aangelegd en kent nauwelijks ruimte in de middenberm.

Geschiedenis

De aanleg van het Albertkanaal begon in 1930, toen koning Albert I het startschot gaf voor de bouw van het kanaal. Het kanaal werd in 1939 geopend door koning Leopold III en werd het Albertkanaal genoemd. De scheepvaart kon pas na de Tweede Wereldoorlog gebruikmaken van het kanaal omdat veel bruggen over het kanaal schade hadden opgelopen. Het kanaal is één van de belangrijkste kanalen van België.

De Brug over het Albertkanaal bij Lummen is vermoedelijk in het einde van de jaren 60 en het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw aangelegd. De brug werd in 1971 geopend, toen de E314 opende tussen Lummen en Houthalen.

Alle bruggen over het Albertkanaal zijn verhoogd naar minimaal 9,10 meter, om scheepvaart met een hoogte van vier containers mogelijk te maken. Tussen begin 2016 en eind 2019 is de brug van de E314 verhoogd, hierbij is de bestaande brug opgevijzeld en niet vervangen. Dit is buiten het verkeer uitgevoerd, tussen 2016 en 2019 stond er tijdelijk een stalen boogbrug aan de zuidkant van de reguliere bruggen.

Verkeersintensiteiten

Er rijden ongeveer 53.000 voertuigen per dag over de brug bij Lummen.

Referenties