Brug over het Kanaal Bossuit-Kortrijk (E17)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over het

Kanaal Bossuit-Kortrijk

E17 BE.svg
Blank.png
Overspant Kanaal Bossuit-Kortrijk
Rijstroken 2x3
Totale lengte 215 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 7,67 meter
Openstelling 1971
Verkeersintensiteit 69.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug over het Kanaal Bossuit-Kortrijk, ook wel bekend als de Brug in de E17, is een liggerbrug in België, gelegen in de E17, bij Kortrijk. De brug overspant het Kanaal Bossuit-Kortrijk en heeft een lengte van ongeveer 215 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een liggerbrug met 2x3 rijstroken en vluchtstroken. De brug kent drie overspanningen, waarvan de middelste het Kanaal Bossuit-Kortrijk overspant. De brug ligt aan de zuidoostkant van de plaats Kortrijk. Het brugdek ligt op een hoogte van 7,67 meter. Van de brug zijn verder weinig afmetingen bekend. De brug is gelegen ten oosten van de aansluiting Kortrijk-Oost. De aansluiting Deerlijk volgt ten oosten van de brug.

Geschiedenis

Men begon in 1857 met het graven van het 14 kilometer lange kanaal tussen Kortrijk en Bossuit omdat er vraag naar een extra verbinding tussen de Schelde en de Leie. Op 7 februari 1861 werd het kanaal geopend voor de scheepvaart.

De brug zelf is vermoedelijk in de late jaren 60 van de 20e eeuw aangelegd. 110 jaar na de opening van het kanaal werd de brug in de E17 geopend voor verkeer, toen de E17 tussen Waregem en Kortrijk opende voor verkeer in 1971.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 69.000 voertuigen gebruik van het de Brug over het Kanaal Bossuit-Kortrijk.

Referenties