Brug over het Kanaal Leuven-Dijle

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over het Kanaal Leuven-Dijle
Overspant Kanaal Leuven-Dijle
Rijstroken 4+3
Totale lengte 102 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 6,04 meter
Openstelling 29-10-1971
Verkeersintensiteit 92.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug over het Kanaal Leuven-Dijle, in de scheepvaart ook wel bekend als de Brug E19 is een liggerbrug in België, gelegen in de E19 aan de westzijde van Mechelen, De brug heeft een lengte van 102 meter en heeft 3 overspanningen.

Kenmerken

De Brug over het Kanaal Leuven-Dijle is gelegen tussen de aansluitingen Mechelen-Noord en Mechelen-Zuid. De brug overspant het Kanaal Leuven-Dijle, een kanaal dat de stad Leuven toegang geeft tot de Dijle, en daarmee indirect de Schelde. De brug ligt nabij de stad Mechelen en heeft een hoogte van 6,04 meter. De brug heeft een lengte van 102 meter en kent 3 overspanningen. De middelste overspanning is de hoofdoverspanning, maar de precieze afmetingen van de overspanningen van de brug zijn onbekend. Het brugdek bestaat uit vier rijbanen, waarvan de buitenste twee slechts gebruikt worden. Deze buitenste rijbanen worden gebruik door het wegverkeer. De rijbaan richting het noorden kent 3 met vluchtstroken. De zuidelijke rijbaan kent 4 rijstroken waarvan er één is ingericht als invoegstrook, die direct ten zuiden van de brug afvalt. De middelste twee rijbanen worden niet gebruikt.

Geschiedenis

Het Kanaal Leuven-Dijle is aangelegd tussen 1750 en 1752, en geldt als één van de oudste kanalen van België. Het kanaal werd echter pas in gebruik genomen in 1763, toen problemen met dijken en sluizen verholpen waren. Tussen 1836-37 werd het kanaal vernieuwd en verbreed. Deze brug over het kanaal is in het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw aangelegd. De brug werd op 29 oktober 1971 geopend, toen de E19 opende tussen Zemst en Rumst.

De brug is ten tijde van de aanleg opgeleverd met twee extra rijbanen in de middenberm van de weg. Die rijbanen waren onderdeel van een plan om een supersnelweg tussen Brussel en Antwerpen te realiseren, met enkel een aansluiting bij Mechelen. Men heeft hiervoor destijds al een eerste laag asfalt neergelegd in het midden van de extra brede kunstwerken tussen Antwerpen en Brussel. Ook is hiervoor over het gehele tracé ruimte gereserveerd.

De realisatie van het plan is onwaarschijnlijk en de vrije ruimte in de middenberm in het deel ten zuiden van Mechelen is in gebruik voor de spoorlijn Mechelen - Brussel. Of de loze ruimte op de brug ooit nog gebruikt gaat worden, is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Er maken ongeveer 92.000 voertuigen per dag gebruik van de Brug over het Kanaal Leuven-Dijle.

Referenties