Brug over het Kanaal Roeselare-Leie (Rumbeke)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over het Kanaal

Roeselare-Leie

E403 BE.svg
Blank.png
Overspant Kanaal Roeselare-Leie
Rijstroken 3+2
Totale lengte 147 meter
Hoofdoverspanning ~70 meter
Hoogte brugdek 8,69 meter
Openstelling 1982
Verkeersintensiteit 40.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug over het Kanaal Roeselare-Leie bij Rumbeke[1], in de scheepvaart ook wel bekend als Brug in de A17, is een liggerbrug ten oosten van de stad Roeselare in België bij Rumbeke. De brug is onderdeel van de E403 en heeft een totale lengte van ongeveer 147 meter.

Kenmerken

De brug heeft drie overspanningen en overbrugt hiermee het Kanaal Roeselare-Leie. Het brugdek heeft een geschatte hoogte van 8,69 meter en heeft een lengte van ongeveer 147 meter. De hoofdoverspanning overspant het Kanaal Roeselare-Leie en heeft een geschatte lengte van ongeveer 70 meter. De exacte afmetingen van de overspanningen en breedte van de brug zijn onbekend. Het brugdek kent 2 rijstroken richting het noorden en 3 rijstroken richting het zuiden. Beide rijbanen hebben vluchtstroken. De rijbaan naar het noorden heeft ook nog plek voor een eventuele derde rijstrook in de middenberm. De brug is gelegen ten oosten van de plaats Rumbeke. De brug is gelegen tussen twee aansluitingen Roeselare-Izegem en Roeselare-Beveren.

Geschiedenis

De start van de werkzaamheden aan het kanaal was in 1872. In 1882 kon het kanaal geopend worden voor de scheepvaart. De bouw van het kanaal zorgde destijds voor veel werkgelegenheid.

In het eind van de jaren 70 van de 20e eeuw werd gestart met de bouw van de E403 langs de oostkant van Roeselare. De bouw van de brug bij Rumbeke startte ook in deze periode. De brug opende in 1982 toen de E403 tussen Lichtervelde en Roeselare werd opengesteld voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 40.000 voertuigen gebruik van de brug. Een uitbreiding van de capaciteit op de brug is dus nog niet nodig.

Referenties

  1. onofficiële naam