Brug over het Pannerdensch Kanaal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over het

Pannerdensch Kanaal

NLA015.svg
Render brug over Pannerdensch Kanaal.jpg
Overspant Pannerdensch Kanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.500 meter
Hoofdoverspanning ~200 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 2024
Verkeersintensiteit 32.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De brug over het Pannerdensch Kanaal is een geplande kokerbrug in Nederland, onderdeel van de A15 tussen Bemmel en Zevenaar.

Kenmerken

De brug over het Pannerdensch Kanaal ligt ter hoogte van de spoortunnel van de Betuweroute en overspant het Pannerdensch Kanaal, een onderdeel van de rivierdelta van de Rijn. De brug ligt minimaal 75 meter van de Betuweroutespoortunnel. Het is de enige brug over het Pannerdensch Kanaal. De brug bestaat uit aanbruggen aan weerszijden en een hoofdbrug over de rivier zelf, met een hoofdoverspanning van circa 200 meter. De totale lengte van de brug bedraagt ongeveer 2,5 kilometer.[1] De brug krijgt 2x2 rijstroken met vluchtstroken en krijgt een fiets- en voetpad dat onder het brugdek ligt. Het wordt een tolweg.

Geschiedenis

Het zes kilometer lange Pannerdensch Kanaal is tussen 1701 en 1709 gegraven om de watertoevoer van de Rijn naar de IJssel en Nederrijn te faciliteren. De oude arm heet de Oude Rijn. Het kanaal is niet meer als zodanig te herkennen, het oogt als een regulier onderdeel van de rivier de Rijn. Voor gemotoriseerd verkeer zijn er twee veerdiensten (tussen Pannerden en Doornenburg en tussen Loo en Huissen) over het Pannerdensch Kanaal in gebruik.

Tussen 2000 en 2004 is een spoortunnel van de Betuweroute onder het Pannerdensch Kanaal gegraven met een tunnelboormachine. De aanleg van de spoortunnel kostte € 125 miljoen.

Toekomst

De brug wordt aangelegd als onderdeel van de verlenging van de A15 vanaf het knooppunt Ressen naar het knooppunt De Liemers bij Zevenaar. Vanwege de hoge meerkosten van € 210 miljoen is gekozen voor een brug en niet een tunnel.[2] In 2011 kwam de financiering rond, waarna op 5 november 2015 het ontwerp-tracébesluit is vastgesteld.[3] Het exacte brugontwerp was in het (ontwerp)-tracébesluit nog niet vastgesteld. Op 8 maart 2017 is het definitieve tracébesluit van het project vastgesteld.[4] In februari 2020 zijn de eerste impressies van de brug gepubliceerd, waaruit blijkt dat de brug een betonnen kokerbrug zal worden, met een fietspad onder het brugdek.[5]

Tol

De verlenging van de A15 wordt gedeeltelijk via tolheffing bekostigd. De tol zal nabij of op de brug geheven worden. Verkeer hoeft alleen tol te betalen tussen de aansluitingen Bemmel (39) en Zevenaar-West (40). De rest van het tracé van de verlengde A15 kan tolvrij bereden worden. De tolopgave bedraagt € 282,5 miljoen en moet over een periode van 25-30 jaar geïnd worden.

Verkeersintensiteiten

De verwachte intensiteit op de A15 10 jaar na ingebruikname bedraagt 32.000 voertuigen per dag.

Referenties