Brug over het Zijkanaal C

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug over Zijkanaal C
NLA009.svg
Brug over het Zijkanaal C.jpg
Overspant Zijkanaal C
Rijstroken 2x2 plus vluchtstroken
Totale lengte onbekend
Hoofdoverspanning 14,2
Hoogte brugdek 6,6 meter
Openstelling 11 december 1973
Verkeersintensiteit 110.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug over Zijkanaal C is een beweegbare brug in de rijksweg A9. De brug overspant het Zijkanaal C, één van de zijkanalen van het nabij gelegen Noordzeekanaal nabij Spaarndam. Door Rijkswaterstaat wordt de brug ook wel 'Brug in de A-9' [1] genoemd.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een basculebrug met twee afzonderlijke kleppen. De A9 die over de brug heen loopt heeft 2x2 rijstroken met vluchtstroken waarbij de vluchtstroken tevens dienst doen als spitsstrook. De brug heeft stalen barriers als middenafscheiding.

Met name aan de noordkant heeft de brug relatief lange aanbruggen met grote onderdoorgangen. Dit is zo aangelegd om de barrièrewerking van de A9 tussen twee delen van het aan te leggen Spaarnwouderbos zo beperkt mogelijk te houden.[2] Uiteindelijk is aan de westzijde van de A9 geen bos aangelegd. Aan beide kanten van de weg ligt wel een golfbaan.

De maximumsnelheid op de brug is 100 km/h overdag (en bij geopende spitsstroken) en 130 km/h gedurende de avond en nacht.

De brug is gelegen in een zogenoemde 'staande mast route' die loopt vanaf het Noordzeekanaal via Zijkanaal C en de Spaarne naar de Kagerplassen. Dit betekent dat de brug, zeker in het zomerseizoen, geregeld open gaat voor grotere (zeil)schepen. De doorvaarthoogte van de brug in gesloten toestand is bijna zeven meter.

Enkele kilometers oostelijker van de brug ligt vlakbij het Noordzeekanaal nóg een brug over Zijkanaal C. Dit betreft de Buitenhuizerbrug die onderdeel uitmaakt van de N202. Deze brug is vernoemd naar het voormalige dorpje Buitenhuizen. Dit dorp met ongeveer 40 woningen is rond 1930 geamoveerd vanwege de verbreding van het Noordzeekanaal. Nabij de brug ligt nog een veerpont over het Noordzeekanaal welke eveneens naar het verdwenen dorp is vernoemd.

Geschiedenis

De brug in aanbouw in 1971.

De brug is tegelijk aangelegd met de toenmalige rijksweg 6, de huidige A9, tussen de Velsertunnel en knooppunt Rottepolderplein alwaar rijksweg 6 zou kruisen met de toenmalige rijksweg 5, de huidige A200 tussen Amsterdam en Haarlem.

Na de aanleg en openstelling van de Velsertunnel in 1957 werd het doorgaande verkeer vanuit de noordkop van Noord-Holland via de west- en zuidkant van Haarlem geleid via de toenmalige rijksweg 9, de huidige N208 en de huidige N205. Een rechtstreeksere en daarmee snellere verbinding tussen de Velsertunnel en knooppunt Rottepolderplein werd wenselijk geacht. Reeds in 1958 is een tracébesluit genomen om dit stuk snelweg aan te leggen. In 1960 werd begonnen met de werkzaamheden, maar die werden in 1963 stilgelegd vanwege geldgebrek. Uiteindelijk werd eind jaren zestig een herstart gemaakt met de aanleg van deze verbinding van ongeveer 11 kilometer waarbij de Brug over Zijkanaal C ongeveer in het midden gelegen was. Met de aanleg van de brug werd in 1969 begonnen, met de aanliggende wegvakken begin 1972.[3]

Het nieuwe wegvak, inclusief de Brug over Zijkanaal C, is geopend op 11 december 1973.[4]

In 2007 is groot onderhoud uitgevoerd aan de brug waarbij onder meer de kleppen van de brug zijn vervangen.

Toekomst

Er bestaan latente plannen om de A9 tussen Knooppunt Rottepolderplein en Knooppunt Velsen te verbreden. In dat geval zou de Brug over Zijkanaal C moeten worden verbreed of worden vervangen. De plannen zijn nog niet concreet.

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks ongeveer 110.000 voertuigen over de brug.[5]

Externe links

Referenties

  1. Rijkswaterstaat
  2. Publicatie Dorpsraad Spaarndam 6e jaargang nr 5 (1972)
  3. Trouw 4 december 1973
  4. Leidsch Dagblad 4 december 1973
  5. INWEVA 2019
Bruggen, dammen en tunnels in Noord-Holland

AalsmeerderbrugAfsluitdijkAmsterdamsebrugArenatunnelAquaduct VechtzichtBallastbrugBetlembrugBrug over het Zijkanaal CCoentunnelCoenbrugCruquiusbrugElsbroekerbrugGaasperdammertunnel't HemeltjeKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugPiet HeintunnelRingvaartaquaductRozenoordbrugSchinkelbrugSchipholtunnelSchipholbrugSchipholdraaibrugSpaarndammertunnelTunnel ZuidasUtrechtsebrugUyllanderbrugVechtbrug UitermeerVechtbrug MuidenVelsertunnelWeesperbrugWaterwolftunnelWijkertunnelIJtunnelZandhazenbrugZeeburgerbrugZeeburgertunnel