Bruggen bij Kiezmark

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most w Kiezmarku
S7-PL.svg
Blank.png
Overspant Wisła
Rijstroken 1x2 + 2x2
Totale lengte ~930 meter
Hoofdoverspanning ~130 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1973 / 2018
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Bruggen bij Kiezmark (Pools: Most w Kiezmarku) is een set van twee bruggen in Polen, gelegen over de Wisła bij Kiezmark. Het zijn de noordelijkste bruggen over de rivier, onderdeel van de ex-DK7 en de hedendaagse S7.

Kenmerken

Beide bruggen zijn circa 930 meter lang, de zuidelijke brug is de brug van de voormalige DK7 en is een stalen liggerbrug met een lichte boogconstructie onder het brugdek. Het brugdek van deze brug is 14,7 meter breed.

Direct ten noorden van de oude brug ligt de snelwegbrug van de S7. Deze brug is aanzienlijk breder, het bestaat uit twee naast elkaar gelegen betonnen kokerbruggen van elk ongeveer 16 meter breed. De hoofdoverspanning bedraagt circa 130 meter. De snelwegbrug telt 2x2 rijstroken met vluchtstroken en heeft ook een ruimtereservering voor 2x3 rijstroken. Dit is de noordelijkste brug over de Wisła, gelegen op 12 kilometer van de monding in de Baltische Zee.

Geschiedenis

Het gebied waar deze brug lag behoorde oorspronkelijk tot de Vrije stad Danzig, die tussen 1920 en 1939 bestond als een autonome staat die formeel niet tot Duitsland of Polen behoorde. De stad had een vrijwel volledig Duitse bevolking hoewel de Poolse regering er in feite de meeste zeggenschap had. Indertijd omvatte de Vrije stad Danzig ook de delta van de rivier de Wisła. Er waren oorspronkelijk geen bruggen over dit deel van de Wisła, de brug bij Tczew was de meest noordelijke.

Er was wel een brug gepland als onderdeel van de Berlinka van Berlin naar Königsberg (Kaliningrad), die ongeveer op deze locatie had moeten komen. De brug was vanaf 1937 gepland maar is uiteindelijk niet voltooid. Wel was er tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog een pontonbrug op deze locatie.[1]

De brug is uiteindelijk pas relatief laat aangelegd door de Poolse regering als onderdeel van de toen nieuwe wegverbinding tussen Gdańsk en Elbląg. De oorspronkelijke brug is op 22 juli 1973 opengesteld voor het verkeer. Het zou 45 jaar lang de noordelijkste brug over de Wisła blijven. Aan weerszijden van de brug was een ongelijkvloerse aansluiting naar het onderliggend wegennet. De brug is in de periode 2002-2004 gerenoveerd.[2]

In het kader van de bouw van de S7 als autosnelweg van Gdańsk naar Elbląg werd een nieuwe snelwegbrug op dezelfde locatie gepland. Besloten werd tot de bouw van een betonnen kokerbrug die in het lengteprofiel min of meer dezelfde afmetingen heeft als de oorspronkelijke brug, met dezelfde totale lengte en dezelfde hoofdoverspanning. Deze brug is tussen 2016 en 2018 aangelegd en op 28 oktober 2018 opengesteld voor het verkeer.

Zie ook

Referenties