Brunei

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brunei Darussalam
Hoofdstad Bandar Seri Begawan
Oppervlakte 5.765 km²
Inwonertal 460.000
Lengte wegennet 2.819 km
Lengte snelwegennet 146 km[1]
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Lebuhraya
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode BRU

Brunei (voluit: Negara Brunei Darussalam) is een klein land in Azië, gelegen op het eiland Borneo. Het land is ongeveer ter grootte van twee Nederlandse provincies en telt circa 460.000 inwoners. De hoofdstad is Bandar Seri Begawan.

Inleiding

Geografie

Brunei is gelegen op het noorden van het eiland Borneo, aan de Zuid-Chinese Zee. Het land bestaat uit twee aparte delen die niet direct aan elkaar grenzen, een groter westelijk deel, en een kleiner oostelijk deel dat Temburong heet. Het land meet maximaal 130 bij 110 kilometer, maar de werkelijke afstanden zijn korter vanwege de grillige grenzen. Brunei heeft een landsgrens van 381 kilometer met Maleisië. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud, in het binnenland zijn ook lage bergen. Het hoogste punt is de 1.850 meter hoge Bukit Pagon, die veel hoger is dan het meeste land in Brunei. Het land heeft een tropisch klimaat, de gemiddelde maximumtemperatuur ligt het hele jaar tussen 30 en 32°C.

Demografie

Het inwonertal van Brunei groeide van circa 50.000 in 1950 tot circa 400.000 in 2010. Een groot deel van de inwoners wonen in en bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan. Verder zijn er nog wat kleinere plaatsen aan de kust. Het binnenland is dunbevolkt. De inwoners van Brunei zijn grotendeels Maleis, dit is ook de meestgesproken taal. De Chinezen maken zo'n 10% van de bevolking uit, daarnaast zijn er nog veel kleine bevolkingsgroepen. Ook zijn er vanwege de olie-industrie veel expats. Het Engels wordt daardoor relatief wijdverspreid gesproken.

Economie

De economie van Brunei is vrijwel volledig gericht op de olie- en gaswinning, dat zo'n 90% van het BBP beslaat. Ondanks zijn kleine oppervlakte is Brunei één van de grootste gas-exporteurs ter wereld. De grote inkomsten uit olie en gas zorgen ervoor dat de overheid genereuze subsidies kan leveren aan de bevolking. Het land moet vanwege zijn kleine oppervlakte en eenzijdige industrie veel producten importeren. Het BBP per inwoner ligt op $ 72.000, één van de hoogste ter wereld, alhoewel het nominale BBP per inwoner aanzienlijk lager ligt op circa $ 34.000.

Geschiedenis

In de middeleeuwen besloeg het Bruneise Rijk bijna geheel Borneo, behalve de ondoordringbare delen in het binnenland. In de 19e eeuw begon het Bruneise Rijk af te brokkelen, het moest grote delen van noordelijk Borneo afstaan aan de Britten. In 1888 werd Brunei een Brits protectoraat. Het land werd bezet door Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het duurde tot 1984 voordat Brunei onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk. Sinds de jaren '90 heeft Brunei een snelgroeiende economie door de grote inkomsten uit olie en gas.

Wegennet

Het wegennet van Brunei is goed ontwikkeld, maar is non-existent in de binnenlanden, welke vrijwel onbevolkt zijn. Er zijn diverse snelwegtrajecten, waarbij de route langs de noordkust vanaf Kuala Belait via Seria naar Bandar Seri Begawan de langste is. Deze snelweg telt 2x2 rijstroken en bestaat uit een aantal delen die samen 85 kilometer lang zijn. Daarna liggen er nog twee snelwegtrajecten in Bandar Seri Begawan zelf, plus de Temburong Bridge, die het totale snelwegennet naar 146 kilometer brengt. In Brunei wordt, evenals in buurland Maleisië, links gereden. De hoofdstad Bandar Seri Begawan is vrij uitgestrekt, en kent een vrij groot onderliggend wegennet. Files komen dan ook niet zo heel veel voor. Voor sommige bruggen moet tol betaald worden.[2] Het grootste wegenproject van Brunei was de bouw van de Temburong Bridge die beide delen van het land verbond. De brug is in 2020 opengesteld.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Brunei.

Asian Highways in Brunei

AH150


Bewegwijzering

Er is niet veel bekend over de bewegwijzering van Brunei. Deze bestaat uit groene borden met witte letters,[3][4] maar afritbewegwijzering is op witte borden met zwarte letters.[5] Komborden zijn blauw met witte letters.[6] De bewegwijzering is ook in het Engels en Europese verkeersborden worden gebruikt.[7] Afstanden worden langs de weg op kilometerpaaltjes weergegeven.[8]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea