Bryansk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bryanskaya oblast
Брянская область
Flag of Bryansk oblast.png
Bryansk oblast.png
Hoofdstad Bryansk
Grootste stad Bryansk
Oppervlakte 34.900 km²
Inwonertal 1.278.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting BRY

Het oblast Bryansk (Russisch: Брянская область) is een oblast in Europees Rusland, met bijna 35.000 km² oppervlakte even groot als Nederland en telt bijna 1,3 miljoen inwoners. De hoofdstad is het gelijknamige Bryansk.

Inleiding

Het oblast Bryansk ligt circa 350 kilometer ten zuidwesten van Moskva en heeft internationale grenzen met Oekraïne en Wit-Rusland. Tevens grenst het aan de oblasten Smolensk, Kaluga, Oryol en Kursk. De hoofdstad Bryansk telt 415.000 inwoners en ligt in het noordoosten. Een andere wat grotere plaats is Klintsy. Anders dan de aangrenzen oblasten naar het oosten is het oblast Bryansk significant bebost. Desondanks zijn grote delen geschikt voor landbouw. Bryansk heeft een diverse economie, maar werd in 1986 getroffen door de radioactiviteit van de ramp bij Chernobyl, alhoewel dat nog vrij ver naar het zuidwesten ligt.

Wegennet

Door Bryansk lopen drie belangrijke wegen. De M3, de weg van Moskva naar Kiev verloopt door het oosten van het oblast, net buiten Bryansk langs. De M13 begint in Bryansk en is de internationale verbinding naar Homel in Wit-Rusland. Tevens verloopt de A141 door het oblast, vanaf Smolensk richting Oryol. Deze drie belangrijke wegen komen rond de stad Bryansk samen. Rondom Bryansk ligt een ruime rondweg voor doorgaand verkeer. Er zijn enkele ongelijkvloerse kruisingen rond de stad Bryansk, maar geen snelwegen. In het bebouwde gebied van Bryansk zijn enkele wegen met 4 of 6 rijstroken.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Bryansk

M3M13A141R68