Brynglas Tunnels

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brynglas Tunnels
M4 UK.svg
Brynglas Tunnels.jpg
Kruist Brynglass Hill
Lengte 370 meter
Openstelling mei 1967
Intensiteit 82.900 mvt/dag
Locatie kaart

De Brynglas Tunnels zijn twee boortunnels in Wales in het Verenigd Koninkrijk, gelegen in de M4 bij de plaats Newport. De tunnel bestaat uit twee geboorde buizen met elk 2 rijstroken en een lengte van 370 meter. De tunnels zijn uniek, aangezien het de enige geboorde motorway tunnels zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Kenmerken

De tunnel bestaat uit 2 afzonderlijk geboorde buizen met 2 rijstroken. Er zijn geen vluchtstroken aanwezig in de tunnels. De rest van de M4 heeft 2x3 rijstroken en daardoor ontstaan er regelmatig files bij de tunnels. Daarom is tussen junction 24 en junction 28 signalering geïnstalleerd, die een variabele snelheidslimiet kunnen tonen. In de tunnel zelf geldt een maximumsnelheid van 50 mp/h (80 km/h).

Geschiedenis

De bouw van de tunnels startte in 1962. Tijdens de bouw moesten diverse gebouwen in de nabije omgeving worden afgebroken, door verzakkingen die zijn veroorzaakt door de aanleg van de tunnels. In mei 1967 zijn de tunnels opengesteld voor het verkeer.

De M4 is later in de jaren 80 verbreed naar 2x3 rijstroken. De tunnels en de nabijgelegen Usk Bridge zijn daarbij als enige schakels niet verbreed, omdat het een erg kostbare operatie zou zijn om de tunnels te verbreden. De tunnels vormen daarom nu regelmatig een bottleneck, waarbij er regelmatig files ontstaan.

Toekomst

De tunnels zijn vormen een knelpunt voor het verkeer. Daarom is eerder het plan voorgesteld voor een M4 Toll ten zuiden van de plaats Newport. Het besluit hiervoor was in 1991 goedgekeurd, maar is nooit uitgevoerd. Op 15 juli 2009 is de geldigheid van het besluit verlopen. Inmiddels gaan geluiden op om een langere nieuwe tunnel te bouwen met 2x4 rijstroken[1].

Verkeersintensiteiten

In 2016 reden er gemiddeld 82.900 voertuigen per etmaal door de tunnels.

Referenties