Brza cesta

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Brza Cesta)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een brza cesta is de term voor een autoweg of expressweg in Kroatië. Het betreffen wegen die volledig ongelijkvloers zijn, en met 1x2 of 2x2 rijstroken uitgevoerd zijn. Het aantal brze ceste in Kroatië is vrij beperkt. Een brza cesta heeft de prefix B als het een langere weg is, maar ook delen van een D-weg kunnen als brza cesta zijn uitgebouwd.

Netwerk

De meeste brza ceste zijn te vinden in het westen van Kroatië, met name op het schiereiland Istrië, een netwerk genaamd de Istrische Y, bestaand uit de B8 en B9. Er is een trend gaande dat de brza ceste worden omgebouwd tot een 2x2 autosnelweg. Dit is bijvoorbeeld al gebeurd met de B6, die nu een 2x2 snelweg A6 is van Rijeka naar de A1 bij Bosiljevo.

Her en der zijn eveneens wegen uitgebouwd als brza cesta, veelal over korte afstand, bijvoorbeeld als een bypass om dorpjes en stadjes. Veel aansluitingen van de A1 naar de grotere plaatsen zijn als brza cesta uitgevoerd. In Zagreb zijn eveneens een aantal toevoerwegen uitgebouwd als brza cesta.

In het noorden van Kroatië worden de D10 en D12 in de toekomst uitgebouwd naar brza cesta.

Toekomst

Ten zuiden van de D24 wordt een wat langere brza cesta aangelegd tussen Marija Bistrica en Žabok. Deze weg heeft op 14 oktober 2016 het wegnummer D14 toegewezen gekregen.[1]

Tol

Brza cesta kunnen tolwegen zijn, maar zijn dit niet altijd. De B8 en B9 op Istrië zijn deels tolwegen met tol op grote kunstwerken. Wanneer deze zijn omgebouwd tot A8 en A9 zal er een gesloten tolsysteem worden ingevoerd.

Referenties

Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida