Buck O'Neil Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buck O'Neil Bridge
Overspant Missouri River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 842 meter
Hoofdoverspanning 165 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 09-09-1956
Verkeersintensiteit 35.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Buck O'Neil Bridge is een boogbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River in Kansas City, Missouri. De brug is onderdeel van de US 169.

Kenmerken

De Buck O'Neil Bridge is een stalen boogbrug, met drie boogoverspanningen. De totale lengte van de brug bedraagt 842 meter, de hoofdoverspanning bedraagt 165 meter. De layout van de overspanningen bedraagt van zuid naar noord 165 m + 138 m 137 m. De brug ligt in een helling van 3,6%, de zuidelijke overspanning ligt aanzienlijk hoger boven de Missouri River dan de noordelijke overspanning. Het brugdek is 14,6 meter breed, een smal profiel met 2x2 rijstroken van de US 169. Ten zuiden van de brug is een aansluiting op de Interstate 70. De US 169 is een smalle expressway die noord-zuid de noordelijke buitenwijken met het centrum van Kansas City verbindt. De brug heeft daardoor alleen een functie voor lokaal stadsverkeer.

Geschiedenis

Deze locatie was de eerste plek waar een brug over de Missouri River werd gebouwd, de Hannibal Bridge, een spoorbrug uit 1869. Deze spoorbrug werd in 1917 vervangen door de Second Hannibal Bridge, dit was een dubbeldeks brug waarbij één dek voor wegverkeer geopend was. Dit was de eerste wegbrug over de Missouri River in Kansas City.

De brug is in 1955-1956 gebouwd als de Broadway Bridge, vernoemd naar de Broadway Boulevard waar het in het verlengde van ligt. De brug opende op 9 september 1956 voor het verkeer. Het autodek is vervolgens van de spoorbrug gesloopt, waardoor de Second Hannibal Bridge nog uitsluitend een spoorbrug was. De brug is aangelegd door de stad Kansas City.

De Broadway Bridge, later de Buck O'Neil Bridge genaamd, is aangelegd in een periode dat er nog traditionele bouwmethoden werden gebruikt, maar nieuwe brugontwerpen van autosnelwegen hun intrede deden. De brug heeft daardoor een unieke combinatie van snelwegontwerp qua geometrie, maar nog traditioneel ontwerp van stalen boogbruggen met klinknagels in plaats van gelaste stalen onderdelen.[1]

De brug was lange tijd een tolweg. In 1991 werd de brug tolvrij.[2][3] Het tolplein bevond zich direct ten zuiden van de brug. Nadat de brug tolvrij werd ging het beheer over naar het Missouri Department of Transportation.

De brug is in 1990 uitvoerig gerenoveerd. In 2018 is nog een kleine renovatie uitgevoerd om de restlevensduur te verlengen.[4]

Naamgeving

De brug is in 2016 vernoemd naar Buck O'Neil (1911-2006), een honkballer die zijn carrière grotendeels bij de Kansas City Monarchs speelde.

Toekomst

De Buck O'Neil Bridge heeft het einde van zijn geprojecteerde levensduur bereikt en wordt daardoor vervangen door een nieuwe brug.[5] In februari 2021 is een contract gegund om de brug voor $ 220 miljoen te vervangen door een stalen liggerbrug. Daarmee ondergaat de historische boogbrug hetzelfde lot als vele andere stalen bruggen over de Missouri River, vervangen worden door een standaard liggerbrug. De bouw van de vervanging begon in juli 2021 en de brug moet in december 2024 gereed zijn.[6] Het project omvat ook een ongelijkvloerse aansluiting op I-70, waar dat thans nog via verkeerslichten gaat. In 2023 en 2024 is de brug 600 dagen lang in één richting afgesloten geweest.[7]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 35.000 voertuigen van de brug gebruik.[8]

Zie ook

Referenties