Boekarest

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Bucuresti)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boulevard Unirii, gezien vanaf het parlementsgebouw.

București (Nederlands exoniem: Boekarest) is de hoofdstad van Roemenië, gelegen in het zuidoosten van het land. De stad is veruit de grootste stad van Roemenië en telt 1.944.000 inwoners. Het is de op 5 na grootste stad van de Europese Unie binnen de stadsgrenzen.

Inleiding

Boekarest ligt in het vlakke zuidoosten van Roemenië, in een streek die ook wel bekend staat als Wallachia of Walachije. De stad ligt circa 50 kilometer ten noorden van de grens met Bulgarije, die gevormd wordt door de rivier de Donau. Circa 100 kilometer naar het noorden liggen de Zuidelijke Karpaten, een bergketen met toppen tot 2.500 meter. De stad is gelegen aan de rivier de Dâmboviţa, die gekanaliseerd is in het centrum. In het noorden van de stad ligt een groot aantal kleine meren. Ten noorden en oosten liggen wat bossen, overblijfselen van de ooit uitgestrekte Vlăsieibossen die ooit heel Zuid-Roemenië bedekten, maar die in de 19e eeuw gekapt zijn om plaats te maken voor landbouw. Boekarest ligt tegenwoordig in agrarisch gebied en de regio is buiten de directe stad vrij dunbevolkt, Boekarest heeft amper voorsteden. De agglomeratie telt 2.150.000 inwoners, wat betekent dat er slechts zo'n 200.000 mensen buiten de stadsgrenzen wonen. Boekarest is een gemeente met dezelfde status als een district (Judeţe). Het wordt omringd door het district Ilfov. De stad meet ongeveer 25 kilometer van oost naar west en noord naar zuid. Boekarest is metropolitaan van karakter en is een zeer drukke en imposante stad. De stad heeft relatief weinig te bieden voor toeristen, die beter af zijn in steden in de Karpaten of Transylvania. Boekarest is de meest welvarende stad van Roemenië, het bnp per inwoner ligt op ruim € 20.000 en de stad is goed voor 25% van de belastinginkomsten in Roemenië, terwijl het slechts 9% van de Roemeense bevolking omvat.

Wegennet

De 7 radiale wegen van Boekarest: de DN1 t/m DN7.

Boekarest is het middelpunt van het Roemeense wegennet, alle zeven radialen beginnen in het centrum van Boekarest bij het kilometrul zero.[1] Boekarest heeft drie ringwegen, een centrumring, een incomplete stadsring en de buitenring, de Centura Bucureşti (CB), die 71 kilometer lang is. De CB verloopt vrij ruim buiten de stad, maar kent veel bedrijvigheid die eraan gesitueerd is. Het wegennet van Boekarest bestaat uit een aantal brede en zeer drukke boulevards. De opzet van deze boulevards en de grote flats erlangs doen denken aan Parijs, alleen minder goed onderhouden, alhoewel het straatbeeld in hoog tempo wordt opgeknapt, zo worden elektriciteitsdraden onder de grond gebracht, flats geschilderd en pleinen decoratief ingericht. Midden in het centrum staat het Roemeens parlement, een megalomaan gebouw dat door Ceauşescu is gebouwd is in 1984. Het parlement is het grootste gebouw ter wereld, in Noord-Koreaanse stijl. Eromheen lopen brede boulevards met minimaal 3 rijstroken per richting.

Het verkeer in Boekarest is chaotisch en druk. Toen de brede boulevards ten tijde van Ceauşescu in de jaren 70 en 80 werden aangelegd, werden deze vooral gebouwd om indrukwekkend te zijn. Verkeerstechnisch schort er nogal wat aan, zoals de kruisingen, parkeergelegenheden en oversteken. Ook is de wegenstructuur niet optimaal. Trams rijden ook over deze boulevards, en sommige boulevards kennen tunnels onder belangrijke kruispunten. De kruispunten zijn meer grote pleinen en doen nogal massaal aan, met veelal 6 of 8 rijstroken. Parkeren is een groot probleem in Boekarest. Bij de bouw van grootschalige appartementencomplexen is weinig aandacht besteed aan parkeerruimte, waardoor elke vrije plek langs hoofdwegen vol met auto's staat. Op grote pleinen zijn vaak provisorische parkeerterreinen ingericht. Parkeergarages zijn er slechts sporadisch. Langs veel hoofdwegen wordt schuin gestoken geparkeerd.

Boekarest is te bereiken via 7 belangrijke drumuri naţionale, namelijk de DN1 naar Braşov, de DN2 naar Bacău, de DN3 naar Constanţa, de DN4 naar Olteniţa, de DN5 naar Giurgiu, de DN6 naar Craiova en de DN7 naar Piteşti. Daarnaast beginnen drie autosnelwegen in Boekarest, de A1 naar Piteşti, de A2 naar Constanţa en de A3 naar Ploieşti.

Geschiedenis

In 1967 werd begonnen met de bouw van de eerste Roemeense snelweg, de A1 van Boekarest naar Piteşti. In 1972 was deze voltooid. Al in de jaren 70 werd ook de A2 naar Constanţa gepland, maar pas in 2004 werd het eerste deel bij Boekarest opengesteld. In 1977 vond buiten Boekarest een zware aardbeving met de kracht van 7.2 plaats, die veel schade in Boekarest veroorzaakte. De stad werd naar stalinistisch en Noord-Koreaans voorbeeld herbouwd, met brede boulevards en hoge flats die de boulevards flankeren. Een groot deel van het historische centrum werd gesloopt om het megalomane parlementsgebouw neer te zetten. In de jaren 90 werd het wegennet van Boekarest verwaarloosd; veel wegen waren in slechte toestand en vol met gaten. Na 2000 werd Boekarest langzaam gerenoveerd, een traag proces dat nog vele jaren in beslag zal nemen vanwege de omvang van de stad. Op 17 juni 2011 opende de Podul Basarab over het Gara de Nord, het belangrijkste station van Boekarest, waarmee de centrumring voltooid was. De druk op het wegennet in het noorden van Boekarest werd hiermee wezenlijk verlicht.

Toekomst

Er zijn een reeks projecten gepland in Boekarest om de stad beter bereikbaar te maken. Voor de externe bereikbaarheid is gebouwd aan de A3, de snelweg naar Ploieşti, die in juli 2012 opengesteld is. De eerste 25 kilometer vanuit Boekarest telt 2x3 rijstroken, de eerste zesstrooks snelweg van Roemenië. Tevens wordt de Centura Bucureşti geleidelijk opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken, en worden kruispunten (semi) ongelijkvloers gemaakt. Een uitbouw naar autosnelweg is ter plekke echter niet mogelijk, hiervoor is de 100,8 kilometer lange Ring Bucureşti gepland. In het westen van Boekarest wordt een nieuwe invalsweg aangelegd, met een indrukwekkende tuibrug over het Lacul Morii.

Er is een netwerk van 10 drum radial gepland die de A0 met de stad moeten verbinden.

Congestie

Boekarest is één van de meest filegevoelige steden ter wereld. In de Congestion Index van TomTom stond Boekarest in 2018 op plaats 3 van meest filegevoelige Europese steden, en is het de meest filegevoelige stad van de Europese Unie.[2] Een probleem is het gebrek aan een goede ringweg, goede invalswegen en een betrekkelijk onlogische hiërarchie in het stadswegennet.

Referenties