Buffalo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Buffalo.
Buffalo New York.jpg

Buffalo is een stad in de Verenigde Staten, in de staat New York. Het is de tweede grootste stad in de staat, na New York City, en is de belangrijkste stad van de agglomeratie Buffalo-Niagara Falls die 1.128.000 inwoners telt (2019). Buffalo zelf telt 255.000 inwoners.

Inleiding

Buffalo ligt aan het oostelijk einde van Lake Erie, aan de grens met Canada. De stad ligt vlakbij de beroemde Niagara Falls, en kent enkele belangrijke grensovergangen met Canada richting de Canadese steden Hamilton en Toronto. De agglomeratie ligt in het westen van de staat New York, 480 kilometer van New York City, 420 kilometer ten westen van de hoofdstad Albany en 100 kilometer ten zuiden van Toronto.

Zoals veel industriële steden in de regio rond de grote meren heeft ook Buffalo te kampen met een teruggang van de bevolking. In 1950 piekte de bevolking op 580.000 inwoners, tegenwoordig is dat minder dan de helft. In Buffalo zijn ook veel percelen langs woonstraten leeg, of staan er leegstaande en vervallen huizen. Buffalo is de tweede grote Amerikaanse stad waar zoveel percelen leeg staan, na Saint Louis. Een gedeelte van de bevolking is naar andere delen van de Verenigde Staten gemigreerd, en anderen naar de nieuwe suburbs. De slechte huizenkwaliteit in Buffalo heeft hiertoe bijgedragen. Veel industriesectoren hebben de stad verlaten sinds de jaren 50. Desondanks is de werkloosheid niet extreem hoog. De grootschalige leegstand heeft er wel toe geleid dat huisvesting zeer betaalbaar is in Buffalo.

Wegennet

Het wegennet van Buffalo.

Buffalo heeft een redelijk groot wegennet gezien de omvang van de agglomeratie, wat voornamelijk komt doordat het wegennet op meer inwoners ontworpen is. Er is een binnen- en buitenring, en nog enkele uitstralende snelwegen, voornamelijk State Routes en US Highways. De Interstate 90 is de belangrijkste snelweg, die Buffalo met Cleveland en Boston verbindt. Zowel aan de Amerikaanse als de Canadese kant is er een noord-zuidsnelweg langs de rivier de Niagara. De Highway 405 verbindt de agglomeratie met de Canadese steden St. Catharines, Hamilton en Toronto. De meeste snelwegen tellen 2x2 of 2x3 rijstroken.

Geschiedenis

Buffalo was eind 19e eeuw een belangrijke stad. In 1900 was het de 8e stad van de Verenigde Staten met 352.000 inwoners. Dit groeide verder naar 580.000 inwoners in 1950. De agglomeratie Buffalo groeide naar maximaal 1.113.000 inwoners in 1970. Daarna zette een flinke daling van het inwonertal in, zowel de stad zelf als de gehele agglomeratie. De stad Buffalo verloor de helft van haar inwoners.

Omdat Buffalo tot in de jaren '50 een snelgroeiende stad was, werd vanaf de jaren '50 ook een uitgebreid snelwegennet in en rond de stad gepland. Oorspronkelijk was een groot netwerk van parkways voorzien door Robert Moses, maar daar werd weinig daadwerkelijk van aangelegd. De creatie van het Interstate Highway systeem in 1956 droeg bij aan de snelle aanleg van de snelwegen in en rond Buffalo. De eerste snelwegen openden in 1954 voor het verkeer, namelijk de I-90 en de I-190. Vrijwel alle snelwegen in en rond Buffalo zijn tussen 1955 en 1970 aangelegd. In 1961 was de I-190 door Buffalo gereed. In 1965 was de I-290 langs de noordkant van Buffalo gereed, gevolgd door de Scajaquada Expressway (SR-198). In 1965 was ook de Kensington Expressway tussen Downtown Buffalo en de luchthaven voltooid. De US 219 ten zuiden van Buffalo was de laatste nieuwe snelweg die werd aangelegd in de eerste helft van de jaren '70. Sindsdien zijn geen nieuwe snelwegen meer aangelegd in de regio Buffalo.

Congestie

Congestie komt weinig voor, en de reistijden zijn zeer acceptabel. De verkeersintensiteiten liggen doorgaans ook ruim onder de capaciteit van de snelwegen, waardoor lange files een uitzondering zijn.

Referenties


Expressways in Buffalo

Interstate 90Interstate 190Interstate 290Interstate 990

US 219SR-33SR-198SR-400

Buffalo SkywayLaSalle ExpresswayRobert Moses Parkway