Bugrinsky Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Бугринский мост

Оловозаводской мост

Overspant Ob
Rijstroken 2x3
Totale lengte 2.098 meter
Hoofdoverspanning 380 meter
Hoogte brugdek 10 meter
Openstelling 08-10-2014
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Bugrinsky Bridge (Russisch: Бугринский мост), voorheen bekend als de Olovozavodskoy Bridge (Russisch: Оловозаводской мост) is een boogbrug in Rusland, gelegen in de stad Novosibirsk. Het is de grootste boogbrug van Rusland.[1]

Kenmerken

De Bugrinsky Bridge overspant de rivier de Ob in het zuiden van Novosibirsk. De brug heeft een totale lengte van 2.097,5 meter en een hoofdoverspanning van 380 meter. De boog is maximaal 80 meter hoog. Het brugdek is 34,56 meter breed, voldoende voor 2x3 rijstroken. Het brugdek ligt circa 10 meter boven de rivier de Ob. De brug verbindt de M52 naar Barnaul met de M51 naar Omsk. Doorgaand verkeer hoeft hiermee niet meer door het centrum. Het is de zuidelijkste brug over de Ob bij Novosibirsk.

Geschiedenis

De eerste plannen voor de brug dateren van begin jaren '80,[2] en in 1988 werd een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Na het ineenstorten van de Sovjetunie werden de plannen echter opgeschort. In 1997 werd het plan door president Yeltsin weer opgestart, maar het werd opnieuw opgeschort nadat de Russische financiële crisis van 1998 uitbrak. In 2005 werden voor de derde keer plannen gemaakt voor de brug, waarbij in eerste instantie werd uitgegaan van een tuibrug. In 2007 bleek uit een studie dat een boogbrug ook een goede optie was, waarna in 2009 voor de boogbrug is gekozen uit kostenoverwegingen, een tuibrug zou 25% meer kosten.

De brug is tussen 2010 en 2014 aangelegd en is de grootste boogbrug van Rusland. De aanleg kostte circa 3 miljard roebels, of € 68 miljoen, exclusief de aansluitende wegenbouw. Het totale project kostte 14,8 miljard roebel, of circa € 335 miljoen. De brug is de derde verkeersbrug over de Ob in Novosibirsk. Het is de grootste nieuwe boogbrug buiten China sinds 1980. De brug opende op 8 oktober 2014 voor het verkeer.[3]

Naamgeving

De brug was oorspronkelijk genaamd als de Olovozavodskoy Bridge (Russisch: Оловозаводской мост), vernoemd naar de nabijgelegen tinfabriek. олово (olovo) is Russisch voor 'tin' en заводской (zavodskoy) betekent 'fabriek'. De burgemeester van Novosibirsk vond de naam verouderd en uit de Sovjettijd stammen. Hierom is op 3 december 2013 besloten de brug de Bugrinsky Bridge (Russisch: Бугринский мост) te noemen, naar de wijk Бугринская роща (Bugrinsky Roshcha) waarbij de brug gelegen is.

Externe links

Referenties