Buitenvelderttunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buitenvelderttunnel
Blank.png
Blank.png
Buitenvelderttunnel.jpg
Kruist Buitenveldertbaan
Lengte 480 - 550 meter
Openstelling 1966 en 2000
Intensiteit onbekend mvt/dag
Tunnelcategorie E
Locatie kaart

De Buitenvelderttunnel is een tunnel in Nederland die Schiphol Centrum verbindt met Schiphol Noord en Schiphol Noordwest en hierbij de Buitenveldertbaan kruist. De tunnel bestaat uit vier tunnelbuizen. Drie buizen zijn beschikbaar voor gemotoriseerd verkeer, één buis voor fietsers en bromfietsers. De tunnel is direct gelegen naast de Schipholtunnel en wordt soms als onderdeel van de Schipholtunnel gezien. In tegenstelling tot de Schipholtunnel bedient de Buitenvelderttunnel vooral lokaal verkeer en busverkeer. Daarbij is de Buitenvelderttunnel in beheer bij Schiphol en niet bij Rijkswaterstaat zoals de Schipholtunnel. De twee tunnelbuizen die direct naast de Schipholtunnel liggen werden in het verleden (en soms ook nog nu) ook 'Diensttunnel' genoemd. Tegenwoordig worden de vier tunnelbuizen gezamenlijk Buitenvelderttunnel genoemd.

Kenmerken

De voormalige 'Diensttunnel' is reeds aangelegd in 1966, tegelijk met de naastgelegen Schipholtunnel. De twee buizen hebben een lengte van ongeveer 520 meter (hoewel het tunnelbord in zuidelijke richting 550 meter aangeeft) en beschikten ieder over twee rijstroken. De tunnel is voor het eerst gerenoveerd in de periode 1988-1992. Inmiddels is in beide buizen nog maar één rijstrook beschikbaar.

De twee oostelijke buizen van de Buitenvelderttunnel hebben een lengte van 480 meter en zijn rond het jaar 2000 aangelegd. Eén buis is aangelegd voor langzaam verkeer en de andere specifiek voor lijnbussen richting Schiphol Noord.

De tunnel is gecategoriseerd in tunnelcategorie E. De maximumsnelheid in de tunnel wisselt van tijd tot tijd. Deze is na de renovatie enige tijd 70 km/h geweest, maar is inmiddels 50 km/h, al hangen er ook weggedraaide borden die een maximumsnelheid van 60 km/h aanduiden.

Groot onderhoud

In de periode 2018 tot en met begin 2019 is groot onderhoud aan de Buitenvelderttunnel uitgevoerd.[1] Voornaamste aanleiding hiervoor is dat de tunnel niet voldeed aan de eisen van de Tunnelwet.

Tot circa 2017 werden de twee buizen van de voormalige 'Diensttunnel' gebruikt voor gemotoriseerd verkeer van en naar Schiphol Centrum waarbij in beide buizen twee rijstroken beschikbaar waren. De meest oostelijke buis was tot 2017 uitsluitend beschikbaar voor lijnbussen die in beide richtingen door dezelfde buis gingen. Vanwege de Tunnelwet was dit 'tegenverkeer' niet meer toegestaan. Dit leidde ertoe dat de drie tunnelbuizen voor snelverkeer zijn aangepast.

Vanaf 2019 wordt één van de twee buizen van de voormalige 'Diensttunnel' gebruikt voor gemotoriseerd verkeer en de andere voor lijnbussen, beide in de richting van Schiphol Centrum. In beide buizen is één rijstrook beschikbaar. In de overige beschikbare ruimte naast de rijstroken zijn vluchtpaden aangelegd. De meest oostelijke buis van de Buitenvelderttunnel bevat twee rijstroken, waarvan een voor gemotoriseerd verkeer en de andere voor busverkeer richting Schiphol-Noord.

Doordat lijnbussen aan beide zijden van de tunnel gebruik maken van een vrijliggende busbaan is aan iedere zijde van de Buitenvelderttunnel een kruispunt aangelegd, waar openbaar vervoer, (brom)fietsverkeer en autoverkeer elkaar kruisen.

Intensiteit

Exacte intensiteiten zijn niet bekend.


Bruggen en tunnels in de regio Amsterdam

AmsterdamsebrugCoentunnelGaasperdammertunnelIJtunnelKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugTweede MuiderbrugPiet HeintunnelRozenoordbrugSpaarndammertunnel

BetlembrugMuiderbrugSchellingwouderbrugSchinkelbrugSchipholtunnelUyllanderbrugVelsertunnelWaterwolftunnelWeesperbrugWijkertunnelZeeburgerbrugZeeburgertunnelTunnel Zuidas