Bukit Timah Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BKE
Begin Bukit Timah
Einde Woodlands (SG/MAL)
Lengte 12 km
Route

1

2 Dairy Farm Road

3 Bukit Panjang Road

5

7 Mandai Road

8

10 Woodlands Avenue

De Bukit Timah Expressway, afgekort BKE is een autosnelweg in Singapore. De snelweg vormt een noord-zuidroute, en is onderdeel van de route vanaf het centrum naar Johor Bahru in Maleisië, en is van vroeger uit de hoofdverbinding tussen beide landen. De snelweg is 12 kilometer lang.

Routebeschrijving

In de wijk Bukit Timah in centraal Singapore begint de snelweg aan een knooppunt met de Pan Island Expressway, de langste oost-westsnelweg over het eiland. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en loopt langs de rand van het centrale stadspark, een natuurgebied, naar het noorden. Bijna de gehele lengte van de snelweg loopt door dit park. Bij Bukit Panjang eindigt de Kranji Expressway uit het westen van Singapore op de Bukit Timah Expressway. Hierna liggen even 2x4 rijstroken. Niet veel noordelijker slaat de Seletar Expressway af, die naar het oosten van Singapore loopt. De snelweg telt vervolgens 2x3 rijstroken tot aan de grensovergang met Maleisië bij de wijk Woodlands. Via een korte Causeway steekt men dan de Strait of Johor over, en volgt de grenspost aan Maleisische zijde. Daarna gaat de Highway 1 verder door Johor Bahru richting Kuala Lumpur. Deze weg is weliswaar hoogwaardig, maar niet als snelweg uitgebouwd.

Geschiedenis

De aanleg van de Bukit Timah Expressway begon in 1983, toen een snelwegverbinding naar het noorden noodzakelijk werd. Singapore groeide hard en nieuwe wijken in het noorden van het eiland noodzaakten een hoogwaardige verbinding richting het centrum. De snelweg werd niet dwars door het centrale natuurgebied aangelegd, maar door de westkant ervan, en geeft zodoende een interessante route door Singapore. De snelweg was in 1986 voltooid.

Tussen 2003 en 2005 is het stuk tussen de Kranji Expressway en de Seletar Expressway verbreed naar 2x4 rijstroken, omdat hier zowel oost-west als noord-zuidverkeer samenkomt op de Bukit Timah Expressway.

De Bukit Timah Expressway.

Referenties


Expressways in Singapore

Ayer Rajah Expressway (AYE) • Bukit Timah Expressway (BKE) • Central Expressway (CTE) • East Coast Parkway (ECP) • Kallang-Paya Lebar Expressway (KPE) • Kranji Expressway (KJE) • Marina Coastal Expressway (MCE) • North-South Expressway (NSE) • Pan Island Expressway (PIE) • Seletar Expressway (SLE) • Tampines Expressway (TPE)