Bundang - Naegok Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korea metro route 51.svg
Bundang - Naegok Expressway map.png
Route 51
Begin Seongnam
Einde Gangnam, Seoul
Lengte 8 km
Route

Junction.svg Sunae

Tunnel.svg Songhyeong Tunnel (1.850 m)

Afslagsymbool.svg Siheung

Tunnel.svg Naegok Tunnel (1.059 m)

Afslagsymbool.svg Naegok

Tunnel.svg Guryong Tunnel (1.180 m)

Junction.svg Yangjae-daero Korea 47.svg

De Bundang - Naegok Expressway (Koreaans: 분당내곡도시고속화도로, Bundang-Naegok dosigosoghwado-ro) is een expressway in Seoul, Zuid-Korea. De snelweg vormt een noord-zuidverbinding tussen de grote voorstad Seongnam en het zuiden van Seoul. De snelweg is 8 kilometer lang.

Routenummers

De weg is in de stad Seoul genummerd als de Seoul Special City Route 51. Het deel in de provincie Gyeonggi heeft geen nummer.

Routebeschrijving

De snelweg begint in de grote flatwijk Bundang van de stad Seongnam. Het beginpunt is een kruispunt waarbij de Bundang - Suseo Expressway ondertunneld is. De snelweg zelf telt 2x3 rijstroken en gaat door een 1,8 kilometer lange tunnel onder de flatwijk Bundang door. Bovenop de tunnel ligt een stadsweg met 2x3 tot 2x4 rijstroken. Verkeer kan in de tunnel acht kruispunten bypassen. Aan de noordkant van Bundang kruist men de Expressway 100, maar er is geen aansluiting mee. De snelweg loopt dan parallel aan de Expressway 1 de stad Seoul in. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en gaat door twee tunnels, waarna de snelweg in het zuiden van Seoul op de Yangjae-daero eindigt.

Geschiedenis

De snelweg is in 1994 opengesteld voor het verkeer, en moest de Expressway 1 ontlasten van lokaal verkeer tussen Seongnam en het zuiden van Seoul.

Later zijn in Seongnam grote aanpassingen aan de omgeving doorgevoerd. De snelweg liep oorspronkelijk door onbebouwd gebied, maar rond de snelweg is de enorme flatwijk Pangyo aangelegd. De op maaiveld verlopende snelweg is toen verdiept aangelegd waarna het stratennet over de oorspronkelijke snelweg is gebouwd, met een stadsweg bovenop de 1,8 kilometer lange tunnel. Verkeer op de Bundang - Naegok Expressway kan deze wijk alleen aan de zuidkant en noordkant bereiken, er zijn geen tussenliggende aansluitingen. Ook is de kruising met de Expressway 100 omgedraaid, oorspronkelijk ging de snelweg er met een viaduct overheen, sindsdien gaat de snelweg er onderdoor. De tunnel door Pangyo is op 31 augustus 2008 opengesteld voor het verkeer.

Referenties


Expressways in Seoul
National Expressways

Expressway 1Expressway 15Expressway 17Expressway 29Expressway 35Expressway 37Expressway 50Expressway 52Expressway 60Expressway 100Expressway 110Expressway 120Expressway 130Expressway 171Expressway 400


Urban Expressways

Bukbu ExpresswayDongbu Urban ExpresswayGangbyeon ExpresswayGangnam Ring RoadGukhoe ExpresswayNaebu ExpresswayOlympic ExpresswaySeobu Expressway


Regional Expressways

Bongdam - Gwacheon ExpresswayBundang - Naegok ExpresswayBundang - Suseo ExpresswayGimpo - Hangang ExpresswayGwacheon - Umyeonsan ExpresswaySuseok - Hopyeong Expressway