Knooppunt Buren

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Buren)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Buren
KP Buren.png
Knooppunt Buren 2014.jpg
Kruisende wegen NLA001.svgNLA035.svg
Type trompet
Opengesteld 1986

Het knooppunt Buren is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompetknooppunt. Hier slaat de A1 van de A35 af. Het knooppunt ligt bij Hengelo, in de provincie Overijssel.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de voormalige buurtschap Buren[1]. Door het knooppunt loopt de Burenweg en er staat nog een boerderij met de naam Groot-Buren.

Configuratie

Het knooppunt kan beschouwd worden als omgekeerd trompetknooppunt. In het knooppunt is de verbinding Almelo (A35) - Oldenzaal (A1) de doorgaande; de A35 loopt via een TOTSO. De verbindingsbogen waarover de A35 loopt tellen beide twee rijstroken en kennen een hoge capaciteit doordat er slechts een flauwe, of helemaal geen bocht aanwezig is. De lussen vanuit Enschede naar Oldenzaal vice versa tellen één rijstrook. De A35 gaat hier over de A1 heen en het knooppunt ligt circa 18 meter boven zeeniveau. Verweven in het knooppunt ligt de aansluiting Borne-West in de A35. Men kan vanaf deze afrit niet van en naar Oldenzaal. Daarvoor dient men de nabijgelegen aansluiting Hengelo van de A1 te gebruiken. De Deldensestraat van Borne naar Delden loopt over het knooppunt heen.

Geschiedenis

In 1977 werd het tracé van de A1 tussen knooppunt Buren en Oldenzaal vastgelegd, over wat destijds nog voornamelijk door platteland liep. De A35 werd echter eerder aangelegd dan de A1 en opende op 18 december 1979 tussen het knooppunt Azelo en Delden. Op 25 november 1986 opende de A1 tussen het knooppunt Buren en Hengelo, waarmee ook het knooppunt opengesteld werd[2][3]. In de tussentijd lijkt het gezien de verkaveling op het knooppunt, dat de A35 de doorgaande richting was, en dat pas bij de opening van het knooppunt de A35-A1 de doorgaande richting is geworden.[4] In 2004 openden lange weefvakken tussen knooppunt Azelo en knooppunt Buren. Het knooppunt was het beginpunt van de betonbaan naar de Duitse grens. De betonbaan is in 2010 met ZOAB overlaagd. Dit project is op 30 juli 2010 afgerond.

Toekomst

Er zijn geen concrete plannen om het knooppunt Buren of één van de aantakkende snelwegen aan te passen.

Verkeersintensiteiten

# int. 2016
NLA001.svg Borne-West - Knooppunt Buren 100.100
NLA001.svg Knooppunt Buren - Hengelo 66.200
NLA035.svg Knooppunt Buren - Delden 76.600

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich