Burkina Faso

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Burkina Faso.svg
Burkina Faso
Burkina Faso.png
Hoofdstad Ouagadougou
Oppervlakte 273.800 km²
Inwonertal 17.323.000
Lengte wegennet 2.001 km
Lengte snelwegennet 2 km
Eerste snelweg ~2009
Benaming snelweg Autoroute
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode BF

Burkina Faso is een binnengesloten[1] land in het westen van Afrika. Het land is circa 7 keer zo groot als Nederland en telt ruim 17 miljoen inwoners. De hoofdstad is Ouagadougou.

Inleiding

Burkina Faso is een relatief klein land in de regio, en grenst in het noorden Mali, in het oosten aan Niger en in het zuiden aan Benin, Togo, Ghana en Côte d'Ivoire. De hoofdstad Ouagadougou ligt centraal in het land. Burkina Faso is overwegend vlak en vormt de overgang van de sahel naar de savannes. Buiten de hoofdstad is er nog één stad van belang; Bobo-Dioulasso. Twee belangrijke rivieren lopen door het land, de Zwarte en Witte Volta. De Ténakourou is met 749 meter het hoogste punt.

Het land werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk en heette daarna Upper Volta. Het land kent een onstabiele politieke geschiedenis, maar kende geen grote gewapende conflicten. In 1984 veranderde de naam naar Burkina Faso. Het land is een democratie, maar oppositiepartijen hebben weinig invloed. Het land is één van de armste ter wereld met een inkomen van $ 1.300 per inwoner. Een groot deel van de bevoling werkt in de landbouw. De mijnbouw is eveneens van belang. De corruptie is voor Afrikaanse begrippen behoorlijk laag. Het Frans is de officiële taal van de regering en media, maar inheemse talen worden onderling gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Burkina is beperkt, met slechts een paar duizend kilometer verharde weg, waarvan de meeste in slechte staat zijn. De steden Ouagadougou en Bobo-Dioulasso zijn de belangrijkste knooppunten van het land waar de diverse wegen naar de buurlanden beginnen. Er zijn geen echte autosnelwegen in Burkina Faso, wel een aantal ongelijkvloerse kruisingen in Ouagadougou. Een groot deel van de Route Nationales zijn onverhard. Voor export is Burkina Faso afhankelijk van diverse havensteden in buurlanden, en tengevolge zijn de wegen naar Abidjan, Accra en Cotonou belangrijk voor de economie van Burkina Faso. Dit zijn ook veelal de geasfalteerde wegen naar de buurlanden. In de hoofdstad Ouagadougou zijn doorgaans enkel de belangrijkste hoofdwegen verhard, zijstraten zijn allemaal onverhard, wat gebruikelijk is in deze regio. Er is één weg in Ouagadougou die als autosnelweg geclassificeerd wordt, die ongeveer 2 kilometer lang is en één klaverblad kent met 2x3 rijstroken.[2]

Van de route nationales zijn de meeste routes geasfalteerd, behalve in met name het noorden van Burkina Faso, waar onverharde zandwegen gangbaar zijn. Maar weinig route nationales zijn volledig onverhard. De belangrijke routes tussen de grotere plaatsen van Burkina Faso en met name naar de zuidelijke buurlanden zijn geasfalteerd, maar ook enkele verbindingen naar Mali en Niger zijn geasfalteerd.

Wegnummering

Het wegennet van Burkina Faso is opgedeeld in Route Nationales. De N1 is de belangrijkste weg die de twee grootste steden verbindt. De nummers N1 t/m N6 beginnen vanuit Ouagadougou, de nummers N7 t/m N10 vanuit Bobo-Dioulasso. Hogere nummers zijn daar weer aftakkingen van, de hogere nummers liggen over het algemeen in het oosten. Naast de Route Nationales zijn er ook nog Route Régionales. De N10 is de langste route nationale van Burkina Faso, de N1 is de belangrijkste.

Routes

  • N1 Ouagadougou - Bobo-Dioulasso: 355 km
  • N2 Ouagadougou - Tou (gr. Mali): 245 km
  • N3 Ouagadougou - Dori: 270 km
  • N4 Ouagadougou - Fada-Ngourma : 215 km
  • N5 Ouagadougou - Pô (gr. Ghana): 160 km
  • N6 Fada-Ngourma - grens Niger: 170 km
  • N7 Bobo-Dioulasso - Yendéré (gr. Côte d'Ivoire): 150 km
  • N8 Bobo-Dioulasso - Koloko (gr. Mali): 130 km
  • N9 Bobo-Dioulasso - Faramana (gr. Mali): 120 km
  • N10 Bobo-Dioulasso - Ouahigouya: 360 km
Flag of Burkina Faso.svg Route Nationales in Burkina Faso Flag of Burkina Faso.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22


Bewegwijzering

De bewegwijzering, voor zover die wordt gebruikt, is identiek aan die van Frankrijk. Er wordt ook blauw gebruikt voor autosnelwegen[3], alhoewel deze "snelweg" alleen een klaverblad is. Ook komborden zijn naar Frans model.[4]

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan