Burnett Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A3
Begin Rockhampton
Einde Nanago
Lengte 553 km
Route

Rockhampton

Bruce Highway/Capricorn Highway

Dululu

Leichhardt Highway

Biloela

Dawson Highway

Monto

Mundubbera

Gayndah

Isis Highway

Wide Bay Highway/Bunya Highway

Nanango

D'Aguilar Highway

De Burnett Highway is een highway in Queensland, Australië. De weg vormt een noord-zuidroute in het oosten van de staat, vanaf Rockhampton via Gayndah naar Nanango. De weg is in totaal 553 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in Rockhampton, een grotere stad met 75.000 inwoners, vlakbij de Capricorn Coast gelegen. De weg begint aan de Bruce Highway, even buiten de stad, waar ook de Capricorn Highway eindigt. De weg telt 1x2 rijstroken en loopt door gecultiveerd gebied zuidwaarts. De weg loopt door een laag berggebied met mooie vergezichten. Aan de zuidkant van het gebergte is de regio droger, maar nog wel gecultiveerd met prairies en ranches. In het gehucht Dululu kruist men de Leichhardt Highway, een hoofdweg die parallel aan de Burnett Highway loopt, maar in zuidwestelijke richting afbuigt. De weg loopt door een brede vallei naar het zuiden, door een gebied waar enkele rivieren samenkomen, die uiteindelijk de Mackenzie River vormt. Er liggen weinig plaatsen op de route. Na zo'n 70 kilometer bereikt men Biloela, waar men de Dawson Highway kruist, een secundaire oost-westroute naar Gladstone. Hierna verloopt de weg in zuidoostelijke richting, parallel aan het Dawes Range naar Monto.

Het gebied waar de Burnett Highway doorheen loopt is heuvelachtig, met hogere bergen wat verder van de weg af, zoals het Burnett Range. Men kruist tevens weinig zijwegen. Ten zuiden van Monto loopt de weg een eind parallel aan de Burnett River, en passeert men langs de grotere plaats Mundubbera en door Gayndah, met 1.800 inwoners de grootste stad op de route. Dit gebied is droog, en dunbevolkt. Bij Ban Ban Springs begint de Isis Highway, een korte weg naar Bundaberg aan de Coral Coast. Men passeert door een gebied dat geschikt is voor ranching, maar minder voor reguliere landbouw, daar het hier te droog voor is. Bij Goomeri kruist men de Wide Bay Highway, die naar Gympie loopt, en de Bunya Highway uit Kingaroy eindigt hier. De Burnett Highway loopt dan nog zo'n 50 kilometer verder tot aan het stadje Nanango, waar de weg overgaat in de D'Aguilar Highway, die naar Caboolture aan de Sunshine Coast loopt.

Geschiedenis

De weg is vernoemd naar de Burnett River, die men rond Gayndah enkele keren kruist. De weg heeft weinig doorgaand belang, en verbindt enkel de kleine stadjes onderling. Doorgaand verkeer is beter af over de parallelle Bruce Highway, die van Rockhampton naar Brisbane loopt.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden veelal 600 tot 1.000 voertuigen over de Burnett Highway, soms wat hoger rond grotere dorpen.[1]

Referenties

  1. traffic census data | Queensland Government Data
Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelCoomera ConnectorDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway