Burundi

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Burundi.svg
Burundi
Burundi.png
Hoofdstad Bujumbura
Oppervlakte 27.834 km²
Inwonertal 10.524.000
Lengte wegennet 1.286 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RU[1]

Burundi, formeel de Republiek Burundi (Kirundi: Republika y'Uburundi, Frans: République du Burundi) is een klein land in Centraal Afrika. Het land is ongeveer ter grootte van twee derde van Nederland en telt ruim 10 miljoen inwoners en is daarmee één van de meest dichtbevolkte landen van Afrika. De hoofdstad is Bujumbura.

Inleiding

Geografie

Burundi is een klein land in het binnenland van Centraal-Afrika. Het is gelegen aan het grote Lake Tanganyika. Het grenst in het noorden aan Rwanda en ligt verder ingeklemd tussen Tanzania naar het oosten en de Democratische Republiek Congo in het westen. Het land meet circa 180 kilometer van west naar oost en 230 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad Bujumbura ligt vrij centraal in het land aan het Lake Tanganyika.

Het land bestaat grotendeels uit een glooiend plateau en kent in tegenstelling tot buurland Congo maar weinig bebossing. Het plateau ligt gemiddeld circa 1.700 meter boven zeeniveau, de lager gelegen gebieden liggen in het westen aan het Lake Tanganyika. De 2.684 meter hoge Mount Heha is het hoogste punt in het land. De rivier de Nijl heeft zijn bron in Burundi. Het landschap van Burundi bestaat hoofdzakelijk uit weilanden, het land is grotendeels ontbost voor de landbouw vanwege de hoge bevolkingsdichtheid van het platteland.

Burundi heeft een tropisch savanne-klimaat, dat echter wat getemperd wordt door de grotere hoogte. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Bujumbura ligt het hele jaar tussen 29 en 31 °C, wat lager in de hooglanden. Er valt circa 800 mm neerslag per jaar, het grootste deel in de periode van november tot april. In juni en juli valt bijna geen neerslag.

Demografie

Burundi had in 1950 minder dan 2,5 miljoen inwoners, dit verdubbelde naar 5 miljoen in de jaren '80 en 10 miljoen in 2015. Het land heeft een hoog geboortecijfer en daardoor een hoge bevolkingsgroei. Het land is eveneens dichtbevolkt. De bevolking is zeer ruraal, de enige grotere stad is de hoofdstad Bujumbura die circa 0,5 miljoen inwoners telt. Dit is de enige plaats met meer dan 50.000 inwoners, er zijn slechts 9 andere plaatsen met meer dan 10.000 inwoners.

De officiële talen van Burundi zijn het Kirundi, Frans en Engels. Het Kirundi wordt beschouwd als de nationale taal. Het Frans wordt als tweede taal gesproken, maar de kennis van het Frans is beperkter dan in veel andere landen in deze regio. Het land is een afwijking in Sub-Saharan Afrika dat bijna de hele bevolking dezelfde inheemse taal spreekt.

Economie

Burundi is een ontwikkelingsland met een grotendeels informele economie, gericht op de landbouw, vooral voor de eigen voedselvoorziening. Er is nauwelijks industrie en maar beperkt mijnbouw in Burundi. Bijna de volledige bevolking werkt in de landbouw. De voornaamste exportproducten zijn koffie, thee en goud.

Geschiedenis

Burundi was oorspronkelijk een onafhankelijk koninkrijk, tot Duitsland het gebied koloniseerde in de jaren 1880 en het de kolonie Urundi noemde, als onderdeel van de kolonie Deutsch-Ostafrika. De Belgen veroverden het gebied tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916, waarna het tot 1922 onder Belgisch militair bestuur stond. Duitsland moest het westelijk deel van zijn kolonie volgens het verdrag van Versailles afstaan aan België, dat vervolgens tussen 1922 en 1962 als de kolonie Ruanda-Urundi onder Belgisch bestuur stond.

Onder Belgisch bestuur werd vanaf de late jaren '20 het wegennet van de regio ontwikkeld, vooral om de landbouw te ondersteunen. Het wegennet van deze regio was veel dichter dan in de Belgische kolonie Congo. Het onderwijs werd door de Belgen echter maar beperkt geïmplementeerd, met name hoger onderwijs was nauwelijks ontwikkeld. De Belgische kolonie werd in 1962 onafhankelijk, waarna twee nieuwe landen ontstonden, Burundi en Rwanda.

Na onafhankelijkheid bestond er een continue staat van conflict tussen de twee grootste bevolkingsgroepen, de Hutu's en de Tutsi's. Dit leidde tot genocides in 1972 en 1993. Burundi was eind jaren '90 en begin jaren 2000 ook betrokken bij de Tweede Congolese Burgeroorlog en steunde de rebellen, evenals Rwanda en Uganda. De situatie begon vanaf midden jaren 2000 te verbeteren, in 2005 werd een nieuwe grondwet goedgekeurd, waarna een periode van wederopbouw volgde. In 2015 brak echter opnieuw onrust uit.

Wegennet

Het wegennet van Burundi is door de hoge bevolkingsdichtheid vrij uitgebreid, met circa 1.300 kilometer verharde weg, waarvan het grootste deel echter in slechte staat is, zoals gebruikelijk in dit deel van Afrika. Men kan een aantal hoofdroutes onderscheiden, zoals de doorvoerroute vanaf de DRC via Bujumbura naar Rwanda, een hoofdweg van Bujumbura naar de tweede stad Gitega en een route vanaf Bujumbura langs het Tanganyikameer naar de grens met Tanzania. Het zuidelijke grensgebied met Tanzania kent weinig grensovergangen, omdat dit deel aan Tanzaniaanse zijde geïsoleerd ligt zonder grotere steden of andere hoofdwegen. Er zijn geen autosnelwegen in Burundi. Het wegennet van de hoofdstad Bujumbura is tevens onderontwikkeld, waarbij alleen de belangrijkste wegen verhard zijn. Vrijwel alle zijstraten zijn onverhard. De weg van Bujumbura naar de grens met de DRC is verhard, maar aan Congolese zijde onverhard.

Wegnummering

Het wegnummeringsyssteem is opgedeeld in Route Nationales en Route Provinciales. De RN1 t/m RN5 verlopen kloksgewijs vanuit de hoofdstad Bujumbura. De RN6 en RN7 zijn hier weer aftakkingen van. Nummers boven RN9 zijn minder belangrijk, en vaak niet verhard. Er zijn geen vast systeem in de nummering van Route Provinciales, maar opeenvolgende nummers liggen doorgaans dicht bij elkaar in de buurt. RP nummers hebben twee of drie cijfers.

Routes

 • RN1 Bujumbura - Kayanza (gr. Rwanda): 100 km
 • RN2 Bugarama - Gitega: 60 km
 • RN3 Bujumbura - Nyanza - Kabonga (gr. Tanzania): 160 km
 • RN4 Bujumbura - Gatumba (gr. DRC): 15 km
 • RN5 Bujumbura - Rukana (gr. Rwanda): 80 km
 • RN6 Kibira NP - Kayanza - Muyinga - Rugari (gr. Tanzania): 160 km
 • RN7 Bujumbura - Rutana: 120 km
 • RN8 Gitega - Rutana: 70 km
 • RN9 Bujumbura - Kibira NP: 70 km
 • RN10 Kibira NP - Rugombo: 80 km

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt vrijwel non-existent te zijn in Burundi.

Referenties

 1. Ruanda-Urundi


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan