Burundi

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Burundi.svg
Burundi
Burundi.png
Hoofdstad Bujumbura
Oppervlakte 27.834 km²
Inwonertal 11.179.000
Lengte wegennet 1.286 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RU[1]

Burundi is een klein binnengesloten[2] land in Centraal Afrika. Het land is ongeveer ter grootte van twee derde van Nederland en telt ruim 11 miljoen inwoners en is daarmee één van de meest dichtbevolkte landen van Afrika. De hoofdstad is Bujumbura.

Inleiding

Burundi ligt dan wel niet aan zee, maar wel aan het immense Tanganyikameer. Het land grenst in het noorden aan Rwanda, in het oosten en zuiden aan Tanzania en in het westen aan de Democratische Republiek Congo. De hoofdstad Bujumbura ligt in het westen aan het Tanganyikameer. Een andere belangrijke plaats is Gitega. Het land meet maximaal 200 kilometer van oost naar west en 240 kilometer van noord naar zuid. Burundi ligt op een plateau met een gemiddelde hoogte van 1.700 meter. De Mount Heha is het hoogste punt met 2.685 meter. Grote delen van het land zijn volledig ontbost door de grote hoeveelheid mensen die op het platteland wonen.

Na de Eerste Wereldoorlog verloor Duitsland zijn kolonies in het oosten van Afrika. De Belgen kwamen aan de macht in 1924. De regio stond toen bekend als Ruanda-Urundi, het huidige Rwanda en Burundi. In 1962 werd Burundi onafhankelijk van België. In de jaren 70 volgde een burgeroorlog en Burundi had een militair regime. In 1992 volgde nog een burgeroorlog, waarna de jaren 90 het toneel waren van staatsgrepen. Vanaf 2006 is de situatie stabiel, en is Burundi een democratie. Met een inkomen van $ 400 behoort Burundi tot de armste landen ter wereld. In het land wordt Frans en Kirundi gesproken.

Wegennet

Het wegennet van Burundi is door de hoge bevolkingsdichtheid vrij uitgebreid, met circa 1.300 kilometer verharde weg, waarvan het grootste deel echter in slechte staat is, zoals gebruikelijk in dit deel van Afrika. Men kan een aantal hoofdroutes onderscheiden, zoals de doorvoerroute vanaf de DRC via Bujumbura naar Rwanda, een hoofdweg van Bujumbura naar de tweede stad Gitega en een route vanaf Bujumbura langs het Tanganyikameer naar de grens met Tanzania. Het zuidelijke grensgebied met Tanzania kent weinig grensovergangen, omdat dit deel aan Tanzaniaanse zijde geïsoleerd ligt zonder grotere steden of andere hoofdwegen. Er zijn geen autosnelwegen in Burundi. Het wegennet van de hoofdstad Bujumbura is tevens onderontwikkeld, waarbij alleen de belangrijkste wegen verhard zijn. Vrijwel alle zijstraten zijn onverhard. De weg van Bujumbura naar de grens met de DRC is verhard, maar aan Congolese zijde onverhard.

Wegnummering

Het wegnummeringsyssteem is opgedeeld in Route Nationales en Route Provinciales. De RN1 t/m RN5 verlopen kloksgewijs vanuit de hoofdstad Bujumbura. De RN6 en RN7 zijn hier weer aftakkingen van. Nummers boven RN9 zijn minder belangrijk, en vaak niet verhard. Er zijn geen vast systeem in de nummering van Route Provinciales, maar opeenvolgende nummers liggen doorgaans dicht bij elkaar in de buurt. RP nummers hebben twee of drie cijfers.

Routes

 • RN1 Bujumbura - Kayanza (gr. Rwanda): 100 km
 • RN2 Bugarama - Gitega: 60 km
 • RN3 Bujumbura - Nyanza - Kabonga (gr. Tanzania): 160 km
 • RN4 Bujumbura - Gatumba (gr. DRC): 15 km
 • RN5 Bujumbura - Rukana (gr. Rwanda): 80 km
 • RN6 Kibira NP - Kayanza - Muyinga - Rugari (gr. Tanzania): 160 km
 • RN7 Bujumbura - Rutana: 120 km
 • RN8 Gitega - Rutana: 70 km
 • RN9 Bujumbura - Kibira NP: 70 km
 • RN10 Kibira NP - Rugombo: 80 km

Bewegwijzering

Bewegwijzering lijkt vrijwel non-existent te zijn in Burundi.

Referenties

 1. Ruanda-Urundi
 2. Een land dat niet aan zee ligt


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan