Buryatia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Buryatia
Республика Бурятия
Flag of Buryatia.svg
Buryatia.png
Hoofdstad Ulan-Ude
Grootste stad Ulan-Ude
Oppervlakte 351.300 km²
Inwonertal 972.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting BU

De republiek Buryatia, soms ook fonetisch vertaald als Boerjatië, (Russisch: Республика Бурятия) is een republiek in Rusland, gelegen in het zuidoosten van Siberië. De republiek is ongeveer even groot als Duitsland en telt iets minder dan 1 miljoen inwoners.

Inleiding

De republiek Buryatia ligt op de overgang van Siberië naar het Verre Oosten en heeft een internationale grens met Mongolië. Verder grenst het aan de republiek Tuva, het oblast Irkutsk en het Zabaykalsky Krai. De hoofdstad is Ulan-Ude, dat ruim 400.000 inwoners telt. Het is tevens de enige grotere stad in de republiek. In het noordwesten van de republiek ligt het immense Baikalmeer, een belangrijke toeristische bestemming. Daarnaast zijn er diverse bergketens. Buryatia is relatief ongerept, met weinig industrie.

Wegennet

Door Buryatia lopen twee belangrijke wegen, de oost-west verlopende M55 die Ulan-Ude met Irkutsk in het westen en Chita in het oosten verbindt en de A165, de weg vanaf Ulan-Ude naar Ulaanbaatar in Mongolië. Er zijn daarnaast diverse regionale wegen, waarvan geen enkele een doorgaande functie heeft. De R436 is een alternatieve route tussen Ulan-Ude en Chita. De R438 verloopt vanaf Ulan Ude naar het Baikalmeer en is belangrijk voor het toerisme. Van de R-wegen zijn vaak diverse delen nog onverhard. Er zijn geen snelwegen in Buryatia, wel zijn een paar belangrijke wegen in Ulan-Ude met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Ulan-Ude heeft tevens een westelijke bypass voor doorgaand verkeer vanaf Irkutsk naar Ulaanbaatar.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Buryatia

M55A164A165R436R437R438R439R440R441R442