Business Route

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Business route)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Business Loop 80.svg
US 1 Business.svg

Een Business Route of Business Loop is een speciale route van een Interstate Highway of een US Highway die het zakencentrum van een stad verbindt met voornoemde routes. Het hoeft niet noodzakelijkerwijs een autosnelweg te zijn, de route kan ook over het onderliggend wegennet verlopen. De Business Route (ook: BR) of Business Loop (BL) heeft hetzelfde nummer als de hoofdroute waar hij van aftakt, bijvoorbeeld BR-80 van de Interstate 80.

Bewegwijzering

De US 301 / I-95 Business in Fayetteville, North Carolina.

De bewegwijzeringsvorm van de Business Route is afhankelijk van de route waar hij van af stamt. Zo hebben de meeste Business Routes van US Highways en State Routes eenzelfde wegnummerschild als de betreffende route, maar dan met een boven- of onderbordje met "Business" erop. Business Routes van Interstate Highways hebben een eenzelfde schildje, maar dan geheel uitgevoerd in het groen met witte letters. In plaats van "Interstate" staat er dan "Business" bovenaan. Ze worden op kaarten vaak als "BR-xx" of BUS xx" aangegeven.

Geschiedenis

Toen men begon met het aanleggen van een snelwegennet werd het duidelijk dat de snelwegen niet over de bestaande doorgaande routes dwars door de centra aangelegd konden worden, maar naast de centra gelegd moesten worden. Om het onderliggend wegennet door het centrum te bewegwijzeren werd de Business Route in leven geroepen.

Freeway Business Routes

Slechts enkele Business Routes zijn freeways, namelijk de Business Route 80 in Sacramento, California en de Business Route 85 in Spartanburg, South Carolina. De Business Route 85 in Greensboro, North Carolina is onderdeel van de US 70 en I-40 in die stad en is ook een freeway. De Business Route 40 in Winston-Salem, North Carolina is ook als de US 421 genummerd.

Zie ook

Referenties